U povodu odluke Ministarstva poljoprivrede o povećanju raspoloživih sredstava za sufinanciranje projekata iz 1. Natječaja za mjeru 4. Mali i srednji poljoprivrednici (unutar Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.) na 50 do 55 posto, Mreža za održivi razvoj Hrvatske - zajedno s Udrugom OPGH Život i Udrugom prodavatelja poljoprivredne mehanizacije - održala je u Virovitici konferenciju za novinare, punim nazivom „Promašene mjere ruralnog razvoja“.

Suprotno zdravoj logici

O neodgovornim postupcima Ministarstva poljoprivrede vezanim za provedbu ruralnog razvoja, odnosno štetnim posljedicama koje će za budućnost ruralnog razvoja izazvati postupci i odluke Jakovinina ministarstva na govorili su predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske (i tajnik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo) Tugomir Majdak, tajnik Udruge OPGH Život Miroslav Kovač te Zdravko Podgajac iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije. 

Istaknuli su, među inim, da će se navedenom Odlukom o povećanju sredstava potpore, prema objavama Ministarstva poljoprivrede, odobriti ukupno 140 projekata - od kojih su većina infrastrukturni projekti! Odnosno, projekti zajedničkih ulaganja, a tek neznatan dio odnosi se na projekte OPG-ova.

Zanemareni OPG-ovi

Majdak je oštro i argumentirano kritizirao Jakovininu odluku da razina potpore bude do pet milijuna eura. A tijekom natječaja mijenjali su se čak i kriteriji! 

- Smatramo da je velika pogreška napravljena kada je ministar Jakovina definirao razinu potpore koja može biti i do 5 milijuna eura za projekt - što je s obzirom na ograničena ukupno raspoloživa sredstva previsoko. Ministarstvo poljoprivrede radi suprotno zajedničkoj poljoprivrednoj politici, hrvatskim potrebama i razvoju ruralnih područja. Posljedica je to nekvalitetnog Programa i loše postavljenih kriterija koji su se mijenjali uoči, ali i tijekom samog natječaja. To je izrazito netransparentno i nepravilno te se tako ne bi smjeli provoditi EU natječaji.