(GALERIJA) Akademik Željko Reiner u povodu Dana Grada Vukovara - kao osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka - sudjelovao je jučer na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. U govoru je istaknuo da je Vukovar simbol Domovinskog rata i borbe hrvatskog naroda za samostalnu državu. Prisjetio se svih žrtava koje je Vukovar dao za hrvatsku slobodu. Istinu o Domovinskom ratu uvijek ćemo pronositi - usprkos onima koji je žele predati zaboravu ili relativizirati.

Donosimo ključne naglaske iz govora akademika Reinera:

Vukovar je branio Hrvatsku

I danas u Gradu Heroju - simbolu Domovinskog rata, otpora srbočetničkoj agresiji i borbe za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske - ne mogu se ne sjetiti žrtvi i svih onih ubijenih. Ne mogu ne pomisliti na kolonu Vukovaraca i onu uplakanu djecu i starce koji su otjerani samo s plastičnim vrećicama u ruci, ne sjetiti se patnje i boli… Ne mogu se ne sjetiti slika razrušenog Vukovara! Trebamo uvijek biti zahvalni hrvatskim braniteljima koji su branili ovaj grad, svima onima koji su dali živote za obranu Hrvatske, jer Vukovar nije branio samo sebe već i cijelu Hrvatsku. Važno je znati i prenositi istinu o Domovinskom ratu, usprkos onima koji žele relativizirati tu istinu ili je predati zaboravu. Jer, narod koji ne poznaje i ne poštuje svoju prošlost, osuđen je da ponavlja svoje tragedije!

Razumijevanje za nezacijeljene rane 

Moramo Vukovaru omogućiti da bude ono što i jest - grad posebnog pijeteta! Ako smo svjesni - a jesmo ili bismo u najmanju ruku trebali biti - vukovarske žrtve i značenja Vukovara za obranu i opstanak neovisne i slobodne demokratske hrvatske države, onda je potpuno neprihvatljivo da  ovaj grad i njegove napaćene stanovnike ponovno iz bilo kojeg razloga vraćamo na neko novo/staro bojište. Otvaramo im nezacijeljene rane, donosimo novi nemir umjesto teško stečenog mira, vraćamo im slike i simbole srbijanske agresije ili ih žrtvujemo radi dnevnopolitičkih interesa. A upravo to se pokušalo pretprošle godine - suprotno duhu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji u članku 8. jasno kaže: “Odredbe ovog zakona moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima“. Je li ono što se događalo - i način na koji je trenutačna vlada to htjela provesti - bio doprinos poticanju snošljivosti, tolerancije i dijaloga? Ili upravo suprotno -ponovno je pokrenulo podjele samo da bi se skrenula pozornost s nekih drugih, tada aktualnih političkih pitanja? Moramo ne samo trajno poštovati žrtvu Vukovara, nego imati razumijevanja za duboke emocije i još uvijek otvorene rane u dušama svih onih koji su tu žrtvu dali!

Siromaštvo nema nacionalni predznak

O pitanjima nacionalnog interesa trebali bismo postići konsenzus - kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. O Vukovaru trebaju odlučivati Vukovarci i zapravo je pred Vama gradonačelniče - i pred ovim Gradskim vijećem - povijesna zadaća da to ostvarite. A mi ne sumnjamo u vas! U Vaš program, gradonačelniče Penava, nisu sumnjali ni građani Vukovara pa su Vam dali svoje povjerenje i mandat. Ovaj dokumentarni film kojeg smo upravo pogledali, zapravo je najbolji dokaz da Vi svoja predizborna obećanja ispunjavate, najbolji dokaz da su građani koji su Vas izabrali imali pravo. Ovo što ste pokazali je i naznaka Vukovara budućnosti: grada zaposlenih ljudi, dječjih osmijeha, kulture i zajedništva! To je najbolji put ka ostvarenju Vukovara s mnogo više investicija, mnogo manje nezaposlenih - jer nezaposlenost, siromaštvo i bijeda nemaju nacionalni predznak! To pogađa svakoga podjednako - neovisno radi li se o Hrvatima, Srbima, Mađarima, Rusinima, Česima... Nezaposlenost, siromaštvo i bijeda su ono protiv čega se danas moramo boriti zajedno!

PENAVA: GOSPODARSTVO JE NAJVAŽNIJE!

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osvrnuo se na budućnost Grada na Dunavu kojem su nasušno potrebna nova radna mjesta i investicije. Stoga je pozvao sve poduzetnike i investitore da ulažu u Vukovar i da osnaže gospodarstvo Grada Heroja. 

- Pozivam svakog tko može pomoći da nam pomogne otvoriti tržišta našim gospodarstvenicima. Moramo skupa pričati priču o Vukovaru - ako želimo da nam Vukovar bude lijep i jak!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/vukovar-dobio-proracun-penava-smanjuje-...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/penava-ispunio-obecanja-ucenicima-udzbe...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-dok-drzava-ne-placa-svoje-dugove-...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-covjek-koji-ispunjava-obecanja-pe...