Provodeći svoju „decentralizaciju“, SDP-ova se vlada ne odriče ni jedne ovlasti, nego iz političkih razloga u tri županije prebacuje ovlasti s njih na tri velika grada! - jednoglasna je to poruka predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića, gradonačelnika Solina (i potpredsjednika županijskog HDZ-a) Blaženka Bobana te načelnika općine Klis Jakova Vetme, koji su u Splitu sazvali konferenciju za novinare u povodu još jednog nerazumnog i nepripremljenog prijedloga Vlade. Zakon o prijenosu ovlasti sa županija na gradove, Milanovićeva vlada pokušava uputiti u saborsku proceduru bez prethodne javne rasprave, bez kvalitetne analize i - simptomatično za SDP - bez dijaloga s predstavnicima gradova i županija. Iz Splita su stoga dobronamjerno i na vrijeme upozorili da će u ovom traljavom Milanovićevom eksperimentu najviše nastradati zdravstvo. 

Prenosimo glavne poruke s konferencije:

ŠKORIĆ: Partija ne razgovara, već ureduje dekretima!

Nemamo ništa protiv decentralizacije ovlasti s razine države na razinu gradova i županija, kao i na činjenicu da pojedine županijske ovlasti prijeđu na gradove, ali te se stvari moraju rješavati dogovorom, a ne - dekretom. Trebaju se dobro proučiti svi pozitivni i negativni aspekti takvih odluka, a tek potom krenuti u realizaciju. Aktualna pak vlast u javnosti govori o decentralizaciji, a u praksi provodi - centralizaciju. Neka povuče sporni prijedlog s dnevnog reda!

Spašavanje Bauka na štetu građana

Vlada je promjenom poreznog zakona već pokazala da ne provodi decentralizaciju, već gradovima i općinama oduzima sredstva. Tako se i ovim izmjenama država ne odriče ni jedne svoje ovlasti, nego opet, iz političkih razloga, prebacuje ih sa županija na tri velika grada. To je politička odluka s ciljem umanjivanja utjecaja Zlatka Komadine, Milanovićevog unutarstranačkog protivnika, te da se oduzmu ovlasti županijama u kojima ministar Bauk ne može pobijediti. Zašto Vlada, ako već želi decentralizaciju, nek prebaci agencije, ministarstva, urede državne uprave i zavode na jedinice lokalne samouprave?

Ne znaju, a žele još ovlasti?!

Svi dosadašnji pokazatelji djelovanja SDP-ove vlasti ukazuju da je Grad Split u svemu lošiji gospodar od Splitsko-dalmatinske županije. A kako Split gospodari infrastrukturom osnovnoškolskih institucija, pokazuje činjenica da se u 20 godina nije izgradila ni jedna osnovna škola, dok ih je županija izgradila nekoliko. Odluke na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća najbolje pokazuju način na koji vlast u Splitu „rješava“ probleme:  neprikladni ZOO vrt „riješili“ su njegovim ukidanjem, a problem KK Split tako da je doveden na samo dno kvalitete hrvatske košarke. Zamislite što bi tek bilo kad bi oni koji tako „uspješno“ upravljaju dobili (još) veće ovlasti?!

Udar na zdravstvo

Suočeni smo sa svakodnevnom krizom hrvatskog društva, ali posebno smo osjetljivi na dio koji se odnosi na zdravstvo. Od osamostaljenja hrvatske države imali smo donekle stabilan sustav koji je napredovao. Organizacija kvalitetnije zdravstvene zaštite i racionalizacija oskudnih financija zdravstvenog sustava je vidljiva. 

Ministarstvo zdravlja je zadnji dan u rujnu tražilo dostavu podataka o podružnicama županijskih zdravstvenih ustanova koje imaju sjedište u Gradu Splitu, a djeluju (i) izvan njega. Podaci su se morali dostaviti do kraja dana. Zašto se iznenada pokušava raskomadati zdravstvo u županijama s tri velika hrvatska grada? Takva politika i odnos - ovaj put prema zdravstvu - pokazuje zanemarivanje i odbacivanje sustava koji funkcionira.

BOBAN: Gomilaju funkcije i urede - radi uhljebljivanja!

Ovaj prijedlog Vlade samo je još jedan u nizu štetnih za građane RH. Delegiranjem pojedinih ovlasti na velike gradove samo će se postići dupliranje i funkcija i ureda. Tako će se kvaliteta usluge višestruko smanjiti! Neka će mjesta izgubiti i ono malo standarda prikladnog 21. stoljeću, a porezni obveznici će sve to još i dodatno platiti.

Kao član predsjedništva Udruge gradova, ne vidim smisao u prenošenju navedenih ovlasti na gradove. Vrijeme je da sve građane počnemo tretirati jednako - neovisno žive li u manjim mjestima ili većim gradovima. I stanovnici  u prometno izoliranijim mjestima zaslužuju jednake uvjete za život! Vlada pak preko noći uvodi novi sustav, a sve radi uhljebljivanja (partijskih) poslušnika.

VETMA: Klis je procvao zbog županije!

U Klisu će se do kraja godine otvoriti nova ambulanta zahvaljujući Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i ravnatelju Dragomiru Petriću, dok će Županijske ljekarne na čelu s Antom Mihanovićem otvoriti još jednu ljekarnu. S druge strane, imamo problem s tvrtkama u vlasništvu Grada Splita. Primjerice, ionako rijetka putnička linija javnog prijevoza ukida se pod izlikom tobožnje neprofitabilnosti, čime iz grada jasno daju do znanja da za Klis i ostale općine nema javnog interesa! Sustav treba zaštiti ruralna područja, a političari se moraju držati obećanja datih u predizbornim kampanjama. SDP-u su puna usta ravnomjernog razvoja, a kada dođe na vlast - za njih prestajemo postojati.