Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zagreba (i član nacionalnog Predsjedništva naše stranke) Andrija Mikulić dao je intervju za jučerašnji Večernji list u kojem je, među inim, komentirao Bandićevo samoreklamiranje, mogućnost suradnje HDZ-a i HSLS-a (i) u glavnom gradu, problem spalionice u Resniku, trgove i ulice s imenima zločinaca… Intervju prenosimo u cijelosti, zajedno s uvodom novinarke Dijane Kožul

Andrija Mikulić zagrebački HDZ vodi nepune dvije godine. Na lokalnim izborima uspio je dobiti jedan mandat više za HDZ-ovce u Gradskoj skupštini, potpredsjedničku funkciju, a u ovom razgovoru najavio je i mogući sporazum/koaliciju s predsjednikom Gradske skupštine Darinkom Kosorom.

Kritizirate odluke gradonačelnika Milana Bandića koje donosi u sporazumu s predsjednikom skupštine Kosorom. S tim istim Kosorom potpisali ste koaliciju na nacionalnoj razini. Kako mirite te dvije stvari? 

- HSLS je s HDZ-om potpisao koaliciju na nacionalnoj razini i drago mi je što su nas prepoznali kao stranku koja Hrvatsku može izvući iz krize. Predsjednik HSLS-a izričito navodi da imaju samo „sporazum“ s Bandićem, a Bandić to pak predstavlja kao „koaliciju“. Budući da je Kosor prepoznao da lijeva Vlada ne vodi Hrvatsku u dobrom smjeru, mislim da će prepoznati istu situaciju i na razini našeg grada - da HDZ i partneri mogu Zagrepčanima osigurati dostojniji život. 

Najavljujete li koaliciju s Kosorom i u Skupštini? 

Doći će trenutak kada će se sporazum s nacionalne razine prenijeti i na lokalnu. 

Kako radi Skupština? 

Gradski HDZ uvjeren je da se uvijek može bolje. U odnosu na prije, mislim da danas dobro radi, ali bi mogao biti bolji protok informacija, bolje točke dnevnog reda i bolji projekti. 

Dobili ste 10 mandata, uz dva koalicijska. Kako vidite Zagreb i HDZ na idućim lokalnim izborima i koje su vaše ambicije? 

Vratit ćemo gradski HDZ na mjesto koje mu pripada, a to je da nakon niza godina - točnije od 1999. - preuzmemo odgovornost za vođenje Zagreba i ispunimo sva obećanja koja smo dali građanima. Pritom se nikad ne bavimo pojedincima i foteljama, nego projektima i programima cijeloga našeg tima. Da dobro radimo svjedoči i to što smo na lokalnim izborima osvojili vlast u više od 100 mjesnih odbora, a prije smo je imali u samo 13. U vijećima četvrti nismo imali vlast, a sada je imamo u - čak pet! A najavljujem da ćemo preuzeti odgovornost u još nekoliko četvrti... I u Skupštini smo za jedan mandat pojačali svoje snage. 

Je li se HDZ riješio slike korumpirane stranke koja ga prati? 

Naravno, i to onog istog trenutka kada je HDZ dobio predsjednika koji je rekao „Korupcija i lopovluk van, a marljivost, domoljublje i poštenje dobrodošli u HDZ!“. Predsjednik Karamarko pritom je još naglasio: „Dok sam ja predsjednik, nitko se neće više koristiti članstvom kako bi se okoristio, takvi su već otišli, a ako se koji pritajio, bolje mu je da sam otiđe!“. 

Imate li ambiciju biti gradonačelnik Zagreba? 

Moja je jedina ambicija ta da HDZ Zagreba vratimo na mjesto koje mu pripada, a to ćemo - kao što već rekoh - postići predanim radom i poštenjem, izlaskom među ljude, ali i čvrstoćom svojih političkih stajališta. Kao najveća i stožerna hrvatska stranka imamo jako puno dobrih kandidata. Kada za to dođe vrijeme, izabrat ćemo ono najboljeg - pa tko to bude, neka bude. 

A vaše ambicije u HDZ-u? 

Član sam i nacionalnog Predsjedništva HDZ-a. Ne razmišljam o funkcijama, nego o općim interesima. 

Što zamjerate Bandiću, a što mislite da dobro radi? 

Podržavamo sve što je dobro, a za ono što nije uvijek ponudimo vlastito rješenje. Nikada ne bih gajio stil rada koji gaji aktualni gradonačelnik. Ne bih se, poput njega, samoreklamirao i bez učinka paradirao na stotinu mjesta, nego bih zasukao rukave. 

Tko je kriv što jedini u Hrvatskoj nemamo Plan gospodarenja otpadom? 

Plan se donosi na prijedlog gradonačelnika, a to nije napravljeno do dana današnjeg. SDP i Milan Bandić na vlasti su od 1999. - a taj plan još nisu znali donijeti! Nažalost, aktualna gradska uprava nema strateški pristup rješavanju problema. Isto je i s drugim problemima, poput katastrofalnog stanja prometa i parkiranja, kao i divljih odlagališta, između ostalih i Jakuševca. 

Jeste li za izgradnju spalionice u Resniku?

Nismo, iz više razloga. Imovinski odnosi nisu riješeni, od ukupno 270.000 kvadrata čak 40.000 u privatnom je vlasništvu, a Grad je vlasnik njih samo 15.000. Taj prostor je nedovoljan i za odlaganje pepela! Također, lokacija je na vodozaštitnom području, što se sada želi ukinuti, a što je potpuno pogrešno. Prevelik je i predviđeni kapacitet spalionice. Znači li to da ćemo uvoziti otpad? Svoj otpad sami trebamo riješiti i moramo imati Plan gospodarenja otpadom, ali ne ovakav. Ne može gradonačelnik u kampanji govoriti jedno, a sutra drugo. To je prevara građana. Mi ćemo podržati lokaciju za koju struka kaže daje dobra. 

Još uvijek ste za izmjenu imena Trga maršala Tita? 

O tome smo se odavno očitovali: Zagreb nikada nije bio crveni i nikada to neće biti. Svim ulicama, sukladno europskim standardima i općecivilizacijskim kriterijima o osudi svih totalitarnih režima, izmijenit ćemo nazive koji nose imena zločinaca.

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/hdz-ce-s-hsls-om-u-koaliciju-i-u-skupstini-962491