Darku Milinoviću je briga o stanovnicima i prosperitetu naše županije tek sporedna stvar! - istaknuo je nositelj liste HDZ-ove koalicije za izvanredne izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije i prvi čovjek županijskog HDZ-a Marijan Kustić u razgovoru za Jutarnji list. Intervju prenosimo u cijelosti:

Često se Lika doživljavala kao 'Milinović jednako Lika'. Je li zaista bilo tako da je jedan čovjek odlučivao o svim najvažnijim stvarima u cijeloj županiji?

Vrijeme je za početak novog poglavlja kojim ćemo uhvatiti korak s razvijenim dijelovima Hrvatske i odgovoriti na ključne izazove. Vrijeme je da nova, ambiciozna i dosljedna politika, kojom je HDZ pobijedio na parlamentarnim i lokalnim izborima, omogući ljudima relaksaciju političkih odnosa, nova radna mjesta, pravnu sigurnost, gospodarski rast. To s Darkom Milinovićem nije moguće. Njemu je briga o stanovnicima i prosperitetu naše županije tek sporedna stvar. Njegov je cilj zavaditi Liku s Hrvatskom.

Jedan od veterana ličkog HDZ-a, dr. Dražen Jurković, iznio je podatke koji pokazuju zaostajanje Like baš za vrijeme Darka Milinovića. Tako pokazuje da bi Lika ostala praktički bez stanovnika da su se ti trendovi nastavili?

Odgovornost vodeće osobe je neupitna i Darko Milinović zasigurno je ključna osoba koja mora odgovarati za sve negativne trendove s kojima se naša županija danas suočava. Uz gospodarsku stagnaciju i pad, ključni problem su upravo iseljavanje i negativni demografski trendovi. Lika, ali i svi krajevi naše županije više nemaju vremena za neučinkovitost, sporost, bezidejnost i stihiju, kao ni za ovisnost o bilo kojem pojedincu. Vrijeme je za strategiju, dobru organizaciju i da što prije počnemo realizirati brojne projekte.

Podaci koje je iznio Jurković pokazuju da je u sedam godina BDP u Lici pao 20 posto, da je druga najneuspješnija županija u Hrvatskoj i da drastično pada broj stanovnika. Kako zaustaviti te krajnje negativne trendove?

Gospodarski razvoj, ravnomjerno vođenje županije i demografska revitalizacija tri su ključne točke našeg programa koji će pokrenuti razvoj naše županije.

Darko Milinović kaže da ste upravo zahvaljujući njemu prije desetak godina postali prvi čovjek HDZ-a u Novalji i da vas je razriješio kada su izbori bili izgubljeni te da ste 'zahvaljujući njemu' otišli u HNS? Je li to točno?

Znate onu narodnu - nije važno što se govori, nego tko to govori. Darko Milinović sve pozitivne stvari koje se dogode županiji, pa tako i nečije profesionalne uspjehe, voli pripisati sebi. Nažalost, kada se govori o lošim rezultatima i situaciji u kojoj je naša županija danas, Darko Milinović razloge za takvo stanje ni u jednoj situaciji neće pripisati sebi, nego će uvijek pronaći nekoga drugog tko je za to kriv. Lika nije jedan čovjek i uspjeh pojedinca ne može biti u rukama tog čovjeka. A kako mi razmišljamo? Da bi se Hrvatska ravnomjerno razvijala, Lika mora dobiti više, i to je smjer u kojem idemo. Upravo redefiniramo statističke regije i mijenjamo kartu regionalnih potpora kako bi poduzetnici u našoj županiji mogli ostvariti veće poticaje za projekte. To nam je u fokusu interesa, a ne župan Milinović.

Ističete da Lici ne treba lider koji će sve konce držati u rukama, nego moderni političari koji će raditi na razvojnim projektima?

Vrijeme lokalnih šerifa je prošlo. Politika nije briga o sebi i svojim najbližima, nego alat koji mora stvoriti uvjete za razvoj života naših sugrađana, a jedino su projekti način za to. Upravo zato smo naš program gradili na deset snažnih projekata koji će donijeti ravnomjerni razvoj svake općine i grada naše županije. U političkom smislu, povijesno uporište naše stranke ostaje Franjo Tuđman, a kao stranka želimo osigurati pobjedu i na jedinom preostalom bojištu na kojem njegovo veliko djelo može biti ugroženo, a to je gospodarstvo.

Kakva je sudbina HDZ-ovaca koji su se našli na Milinovićevoj listi?

Oni su se sami odlučili na taj potez i izabrali svoju sudbinu izvan HDZ-a. Nismo zbog toga sretni, ali im želimo puno sreće u daljnjem radu.