Ovog je tjedna na sjednici Gradskog vijeća Vukovara glasovima 11 vijećnika HDZ-a, HSP-a AS i HDSSB-a, usvojen proračun za 2014. godinu u iznosu od 166,2 milijuna kuna. Idemo na racionalizaciju u svim segmentima koji nisu nužno potrebni, a sva sredstva koja dobijemo takvom preraspodjelom usmjerit će se na pomoć gospodarstvu - istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. I odmah najavio smanjenje voznog parka Grada Vukovara s 13 na 5-6 službenih vozila! A dosljednost je pokazao ispunjenjem predizbornog obećanja:  svi učenici osnovnih škola dobit će besplatne udžbenike.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/penava-osigurao-besplatne-udzbenike-i-b...

Sabino naslijeđe - problemi!

Proračun je izglasan nakon što su prošle već dvije trećine tekuće godine te velik dio sredstava do sada - naglasio je Penava - nije bio stvarni prihod grada. No tome će gradonačelnik u svom, iako skraćenom mandatu, stati na kraj.

- Čeka nas velik posao do kraja godine. Nažalost, dočekao nas je niz otvorenih problema: odustajanja američkog investitora od otvaranja proizvodnje bioetanola, odnosno investicije vrijedne 200 milijuna eura, obnove centralnog pješačkog mosta koji više nije siguran za pješake, gospodarske zone u blokadi i niza neplaćenih računa!

Realizacija predizbornog programa

Valja pritom podsjetiti da je Penava u pobjedničkoj izjavi nakon što je postao gradonačelnik naglasio da osobno jamči realizaciju svog programa. I sad su ta obećanja konkretizirana kroz točke gradskog proračuna, na dobrobit svih Vukovaraca. Proračun je i razvojan i socijalan.

- Ovo je proračun koji su građani Vukovara čekali duže vrijeme. Sada smo ga izglasali i - iako je već rujan pa ne možemo u njega puno uvrstiti - ispoštovali obećanja! Osigurali smo besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, u proračun uvrstili sanaciju dječjih igrališta, povećanje rodiljnih naknada za novorođeno drugo i treće dijete u obitelji, povećanje jednokratnih naknada za socijalno ugrožene obitelji. Od gospodarskih mjera u proračun su uvršteni poticaji za pokretanje prvog obrta i stvaranje „obrtničke ulice“ kao i poticaji za poljoprivredne proizvođače u iznosu 3.000,000 kuna. 

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je pak da ovogodišnji proračun služi kako bi grad profunkcionirao, ali da se već sada počinje raditi i proračun za iduću godinu koji će biti transparentniji i za 80 posto više usmjeren na razvoj gospodarstva, oživljavanje gospodarske zone i otvaranje novih radnih mjesta. Sljedeću je sjednicu najavio za dva do tri tjedna.