Simbolično - u pet sati ujutro, kada je i započela vojno-redarstvena akcija Oluja - vodstvo zagrebačkog (gradskog) HDZ-a - predvođeno predsjednikom Andrijom Mikulićem te potpredsjednikom (i predsjednikom Vijeća gradske četvrti Maksimir) Stankom Gačićem - položilo je vijence i zapalilo svijeće kod spomenika poginulim maksimirskim braniteljima. Prisjetili su se svih heroja koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku. Vijence su položili, također, predstavnici braniteljskih udruga.

Branitelji, hvala vam

Prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić - koji će s članovima gradske organizacije prisustvovati na večerašnjem posvećenju Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, kao i na svečanoj proslavi Oluje na sam Dan pobjede 5. kolovoza - istaknuo je da je ponos na Oluju i 20 godina poslije jednako urezan u srcima svih Hrvatica i Hrvata. Tome najbolje svjedoče oni koji su tih dana bili na prvoj crti bojišnice.

-  Okupljanje u pet sati ujutro najbolji je način da se u Zagrebu prisjetimo početka same Oluje. Ona je za sve Hrvatice i Hrvate akcija bez koje danas ne bismo imali slobodnu hrvatsku državu. Zbog toga smo tu - da odamo počast svima onima koji su svoje živote dali za Domovinu. Hvala i svim braniteljskim udrugama koji su se uistinu u velikom broju okupili u Parku maksimirskih branitelja te Gradskoj četvrti Maksimir iz koje je došla inicijativa.

Srce jače od oružja

Predsjednik Hvidre Maksimir Tomislav Klanac naglasio je iznimnu važnost Oluje za hrvatsku povijest.

- U rat smo išli bez ičega, samo smo ljubav prema Hrvatskoj nosili u srcima. Mislim da ljudi u Hrvatskoj nisu dovoljni svjesni koliko je Oluja bila velika i značajna akcija, a prema braniteljima u društvu ne postoji poštovanje kakvo bi trebalo biti zbog svega što su dali za Domovinu.

Vijenac u spomen poginulim braniteljima položili su predsjednik Veterana domovinskog rata 90-95 Dragutin Pernar te predsjednik Zdruga hrvatskih branitelja Maksimir Željko Đuran.

Život za Hrvatsku

Branitelji koji su sudjelovali u Oluji dokaz su ljubavi prema Domovini te snažne volje da se Hrvatska oslobodi od agresora. Iako se heroja Domovinskog rata prisjećamo najviše prigodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ponos na njih u našim srcima prisutan je svakog dana. Tome najbolje svjedoči zalaganje Hrvatske demokratske zajednice, njenog utemeljitelja Franje Tuđmana i svih njenih članova da se prema hrvatskim braniteljima odnosi kao prema našoj najvećoj svetinji. Jer oni su ti koji su svoje živote polagali da bi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.