(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je danas na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

U svom govoru predsjednik Plenković izrazio je podršku vodstvu grada Splita koje se, rekao je, trudi zajedno s predstavnicima društvenog, akademskog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života ovaj predivni hrvatski grad učiniti još kvalitetnijim i boljim za sve Splićanke i Splićane.

Split je dio snažnog hrvatskog identiteta

Naglasio je da je Split, koji živi više od 1700 godina, dio snažnog hrvatskog identiteta, baštine, kulture i vjere, ali i dio UNESCO-ove baštine. Pritom je Plenković izrazio zadovoljstvo što je od sjednice Vlade održane prije godinu dana u Splitu konačno riješeno pitanje vlasništva Dioklecijanovih podruma.

Dodao je da će danas ministrica Nina Obuljen Koržinek i ministar Goran Marić zajedno s gradonačelnikom grada Splita potpisati Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu.

- Veselim se da će skrb o Dioklecijanovim podrumima biti na jednoj znatno višoj razini.

Predsjednik Plenković prisjetio se i oproštaja od Olivera Dragojevića proteklog ljeta u Splitu, kazavši da je riječ o velikanu hrvatske glazbe, kojem je i ovom prigodom izrazio svoje poštovanje.

Podsjetio je i da je nedavno u Splitu potpredsjednik Vlade i ministar Damir Krstičević zajedno sa svojim suborcima još jednom predstavio velika i nemjerljiva postignuća i zasluge legendarne 4. gardijske brigade Pauci, ocijenivši važnom njihovu ulogu u Domovinskom ratu i doprinos za slobodu Hrvatske.

Funkcionalna i fiskalna decentralizacija

Plenković je kazao da je ova Vlada u protekle dvije godine odlučila dignuti i unaprijediti razinu partnerstva, dijaloga i sustavne suradnje sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave na nivo koji do sada nije bio uobičajen u Hrvatskoj. 

Istaknuo je da je takva politika dovela ne samo do funkcionalne decentralizacije u brojnim područjima, nego i ozbiljne fiskalne decentralizacije, od koje su novim Zakonom o financiranju jedinca lokalne i područne samouprave koristi u pogledu porasta izvornih prihoda imali gradovi, općine i županije, a u tom smislu i grad Split i Splitsko-dalmatinska županija u cjelini.

- Na taj način dali smo alate da svatko od vas postane još snažniji akter u smislu onoga što je u vašoj nadležnosti, ali i partner da zajedno s državom radite kako bismo apsorbirali europska sredstva kao polugu i zamašnjak našeg gospodarskog i društvenog razvoja.

Dvije milijarde kuna za brži razvoj Splita i SDŽ-a

U tom smislu premijer je izrazio zadovoljstvo jer je prošle godine na sjednici Vlade u Splitu bilo točaka i ugovora u vrijednosti od oko 2 milijarde kuna.

- Neke od tih točaka su realizirane, druge se provode, a mnoge imaju kapitalno značenje za razvoj grada Splita, ali i drugih dijelova Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Plenković podsjetio je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom prošle godine održana još jedna sjednica Vlade i to na otoku Hvaru povodom 150. obljetnice turizma u Hvaru, dodavši da je zahvaljujući podršci Vlade obnovljeno Hvarsko kazalište koje je utemeljeno 1612. godine.

Zajednički projekti Grada i Vlade

Spomenuo je i neke od projekata na kojima Vlada i Grad Split rade zajedno, kao što je sanacija Karepovca, a potpisan je i ugovor o izgradnji Centra za gospodarenje otpada u Lećevici.

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo i zbog ulaganja koja su planirana u zdravstvo, rekavši da će nakon svečane sjednice biti potpisan Predugovor vezan za sufinanciranje pripreme strateških projekata Kliničkog Bolničkog centra Split, što će, dodao je, omogućiti da svi oni koji gravitiraju Splitu u pogledu zdravstvene zaštite dugoročno dobiju još bolju i kvalitetniju uslugu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/izmjenama-zakonskih-rjesenja-omogucili-smo-da-grad-split-upravlja-dioklecijanovim-podrumima/25884

Kazao da će se uskoro otvoriti i novi putnički terminal u Zračnoj Luci Split, a naveo je i da je državna imovina vrijedna preko 230 milijuna kuna spremna za raspolaganje.

Podsjetio je i da je Vlada podržala prijedlog Hrvatskog vaterpolskog saveza da Split bude domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu 2022., te je osigurala 15 milijuna kuna za organizaciju natjecanja.

Važno riješiti prometna pitanja

Predsjednik Plenković kazao je da će se nastaviti ulagati i u prometna pitanja jer Split više nije tranzitni grad već jedan od ključnih turističkih centara Hrvatske.

- Ministar Butković će zajedno s vama nastojati riješiti čepove i zaobilaznice kako bi se omogućio brži i kvalitetniji pristup središtu grada i trajektnoj luci, a to će rezultirati jednom novom kvalitetom i lakšim svakodnevnim životom svih Splićanki i Splićana te onih koji dolaze raditi ovdje.

Spomenuo je i projekt vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, vrijedne 1,84 milijarde kuna, čije odobrenje se očekuje u drugom kvartalu ove godine, što će, ocijenio je premijer, pridonijeti kvaliteti života u ovom kraju, a pohvalio je i izrazio podršku i projektima splitskog Sveučilišta.

Partnerstvo Vlade sa Splitom i Županijom

- Partnerstvo Vlade sa Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom će jačati. Do sada smo ostvarili velike rezultate i nastojat ćemo pomoći svima vama da ono što je važno za razvoj i budućnost Splita bude lakše i bolje realizirano.

U tom kontekstu, pojasnio je predsjednik Vlade i HDZ-a, članstvo u Europskoj uniji omogućuje nam mehanizme koje bismo sami sebi teško mogli priskrbiti, ali budući da smo i mi sada dio europskog projekta i europske obitelji, moramo to koristiti na najbolji mogući način.

- Želim vam prenijeti s koliko oduševljenja premijeri zemalja koje su ušle prije 15 ili 12 godina govore o vremenu prije i poslije članstva. I mi ćemo, uvjeren sam, to uvidjeti nakon dva financijska razdoblja.

Istaknuo je da Split, sa svojim vodstvom i svojim službama, te europskim i kozmopolitskim duhom koji vlada u ovome gradu može zajedno s državom napraviti projekte koji će svima ovdje, ali i cijeloj Hrvatskoj biti od velike koristi.

Predsjednik Plenković na kraju je uz poruke potpore, poštovanja i prijateljstva gradu Splitu, čestitao svim Splićankama i Splićanima blagdan sv. Dujma.

Uz predsjednika Plenkovića na svečanoj sjednici sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.