(VIDEO) Nakon vijesti da je Hrvatska poštanska banka (HPB) blokirala račune kutinske Petrokemije želim izraziti duboku zabrinutost zbog tog čina koji ne samo što dovodi u pitanje opstanak tvornice i radnih mjesta, nego i ozbiljno ugrožava Grad Kutinu i cijelu Sisačko-moslavačku županiju - tim riječima sisačko-moslavački župan Ivo Žinić započinje otvoreno pismo koje je jutros poslao premijeru Zoranu Milanoviću.

I ostatak pisma prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Ne marite za radna mjesta!

Takva je politika to nerazumnija jer su i HPB i Petrokemija državne tvrtke, pa se i na ovom primjeru  jasno vidi da Vašoj vladi, blago rečeno, očuvanje radnih mjesta nije prioritet.  Činjenica da Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije d.d. Kutina već mjesecima bezuspješno pokušavaju uspostaviti dijalog s predsjednikom Uprave HPB-a kako bi se pronašlo rješenje za dugove - koje, valja naglasiti, nitko ne osporava - još jasnije dokazuje potpunu nezainteresiranost Vlade RH za spas jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva.

Premijer ignorant

I činjenica da već mjesec i pol dana ignorirate moje pozive na tematsku sjednicu Županijske skupštine o teškome gospodarsko-socijalnom stanju u Sisačko-moslavačkoj županiji - na kojoj bismo tražili rješenja za opstanak Rafinerije, Petrokemije i Siscije - svjedoči o Vašoj potpunoj nebrizi za probleme u ovom dijelu Lijepe Naše. 

Opstrukcije državnih institucija 

Gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije, naime, urušava se i zbog nerješavanja problema Rafinerije, a i tekstilna industrija Siscia ne može ući u predstečajnu nagodbu upravo zbog opstrukcije dviju državnih institucija. Na taj način, gospodine premijeru, samo nastavljate s pustošenjem naše županije koju je 10 godina uništavala i pljačkala Vaša dugogodišnja stranačka kolegica.

Što više čekate?!

Zbog toga Vam još jednom, sada javno, upućujem poziv na tematsku sjednicu Županijske skupštine te apeliram da na stranu stavite uskostranačke interese i predizborna nadmudrivanja te se hitno uključite u rješavanje gorućih problema gospodarstva i svih građana ove županije.

Petrokemija, Željezara Sisak, Herbos...

Župan Žinić komentirao je tešku situaciju u kutinskoj Petrokemiji i u središnjim dnevnicima Nove TV i HRT-a:

- Gašenjem industrije bila bi zakinuta ne samo Kutina i Sisačko-moslavačka županija, nego i Republika Hrvatska.