Zadarski župan Stipe Zrilić precizno jasno, argumentirao i oštro reagirao je na jučerašnje izjave ministrice Anke Mrak Taritaš koja se tijekom posjete općini Vir pohvalila legalizacijom sagrađenih objekata kao - Vladinim uspjehom.

Župan Zrilić je, naime, pojasnio da je za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u županijskoj nadležnosti pa se Mrak Taritaš hvali uspjesima koji nisu u nadležnosti njezina resora.

- Tijekom posjeta otoku Viru ministrica Anka Mrak Taritaš iznijela je podatke o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj, pa tako i za našu županiju. Budući da su to poslovi koje obavlja Zadarska županija, a za područje Zadra Upravni odjel Grada Zadra, neprihvatljivo je da se ministrica hvali poslovima koji nisu u njenoj nadležnosti niti na bilo koji način sudjeluje u obavljanju tih poslova. Stoga navodimo podatke o poslovima koje je Zadarska županija napravila u legalizaciji bespravno sagrađenih objekata kao vrlo važnog posla u sređivanju stanja u prostoru. U zakonskom roku zaprimljeno je ukupno 53.667 zahtjeva za legalizaciju objekata što je bilo mimo svih očekivanja. Svjesni činjenice da je to ogroman posao, Zadarska županija uzela je poslovni prostor u zakup, nabavila opremu, primila pedeset djelatnika na određeno vrijeme i počela rješavati zahtjeve stranaka.

Županija - primjer uspjeha

Naglasio je da je do sada županija riješila čak 22.000 zahtjeva - čime je u potpunosti demantirana teza aktualne vlasti da županije ne mogu obaviti poslove legalizacije.

- Do sada je riješeno 22.000 zahtjeva čime je pao pritisak stranaka jer se rješava sve što je u funkciji bilo kakvih djelatnosti kojim se građani bave ili namjeravaju baviti. Svojevremeno je izvršena propaganda kako županije i gradovi nisu u stanju izvršavati ove poslove pa je u tu svrhu osnovana državna agencija koja radi iste poslove kao i županije i gradovi. Od Zadarske županije državna Agencija je uzela 2.500 predmeta početkom 2014. godine i riješila oko 1.000 predmeta, Dakle, vrlo malo predmeta, pa se pokazalo da ta agencija nije ni trebala biti osnovana jer je rješavanje predmeta sporije i skuplje nego da to rješavaju županije i gradovi. Radi se o čistom politikantstvu na štetu građana.

Maćehinski odnos prema županiji

Župan Zrilić, nadalje, upozorio je da je za poslove legalizacije država bila županijama dužna osigurati sredstva, no to se nije dogodilo. Stoga je županija bila primorana koristi vlastita sredstva.  

- Druga bitna činjenica vezana uz ove poslove odnosi se na financiranje. Država bi trebala osigurati sredstva za obavljanje ovih poslova, koji su po pravnoj naravi poslovi državne uprave preneseni na lokalnu i područnu samoupravu. Međutim, država nije osigurala sredstva za to u dostatnom iznosu tako da je županija primorana od svojih izvornih sredstava koja su namijenjena razvoju županije trošiti sredstva za prenesene državne poslove. 

Predizborne manipulacije i obmane

Zaključno, župan Zrilić poručio je da su apsurdne poruke o „ukidanju županija“, što zorno pokazuje i uspjeh Zadarske županije. Točnije - napravljen je golemi posao, a da je država pomogla samo u malom broju predmeta. 

- Istovremeno dok se daju poslovi županijama iznose se podaci da raste broj zaposlenika te apsurdne konstatacije o nepotrebnosti županija. Još jednom napominjem kako su poslovi legalizacije bespravnih objekata u nadležnosti Županije i Grada. Vidljivo je kako smo napravili ogroman posao, kako država nije pomogla u ničemu osim u malom broju predmeta, kako država nije osigurala uvjete za obavljanje poslova nego mi sami. Stoga je nepojmljivo da se netko hvali poslovima koje obavlja drugi i to u predizborno vrijeme kada upravo treba reći tko što radi.