U službenoj organizaciji Ministarstva obrane RH na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju obilježena je 20. godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, najbližeg suradnika prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i velikana suvremene hrvatske povijesti.

Predstavnici državne vlasti i Oružanih snaga RH, izaslanstva Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ i Odbora za branitelje HDZ-a, članovi pokojnikove obitelji i braniteljskih udruga, suborci i prijatelji, mnogobrojni građani… okupili su se kod spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, odakle su se u dostojanstvenoj koloni zaputili do posljednjeg počivališta jednog od najzaslužnijih ljudi za stvaranje samostalne i suverene hrvatske države te položili vijence i zapalili svijeće na njegov grob.

Jedan od najzaslužnijih za pobjedu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević tim je povodom priopćio da je ministar Šušak, uz predsjednika Franju Tuđmana i hrvatske branitelje, jedan od najzaslužnijih za uspješno vođenje i pobjedonosni završetak Domovinskog rata:

- Imao je viziju razvoja Hrvatske vojske i bio je velik na djelima. Dao je nemjerljiv doprinos razvoju Hrvatske vojske, koja je poslije uspješnih oslobodilačkih akcija te napose nakon pobjedničkih operacija Bljeska i Oluje i u međunarodnoj javnosti stekla veliki ugled. Svojim potezima i odlukama trasirao je put pobjedničkog HV-a prema budućnosti.

General Filipović - izaslanik predsjednice RH

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ umirovljeni general Miljenko Filipović ujedno je bio i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Molitvu za ministra Šuška, kao i za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, vojnike i policajce predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

Misa zadušnica, koju predvodi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, služit će se od 18 sati u Crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi.

GOJKO ŠUŠAK

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Ministrom obrane imenovan je 18. rujna 1991. godine, a tu je dužnost obnašao u svim hrvatskim vladama sve do svoje smrti.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti sahranjen u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Pričuvni je general zbora Hrvatske vojske bio od 28. svibnja 1996. godine, a posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.