Veliki, povijesni nadnevak - ne samo za našu stranku, nego i za cijelu hrvatsku državu. Za hrvatski narod. Unatoč zabrani represivnoga komunističkog režima, 17. lipnja 1989. godine u Zagrebu je, u prostorijama Nogometnoga kluba Borac na Jarunu (današnji NK Jarun), održana Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice. U nazočnosti 48 osnivača, za predsjednika je izabran dr. Franjo Tuđman. 

Putem državne samostalnosti 

Iz tih se skromnih prostorija, uz puno hrabrosti i odvažnosti, krenulo putem državne samostalnosti. Iz tih je prostorija započeo politički uspon stožerne i najveće stranke hrvatskog naroda - HDZ-a. Snaga naše stranke formalnu je potvrdu dobila pobjedom na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. s osvojenih 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske). 

HDZ je državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela - okupljanje svih slojeva hrvatskog društva na demokratskim načelima te očuvanje narodne tradicije i identiteta. I danas, 25 godina poslije, nastavljamo baštiniti ta načela. Hrvatska je pobijedila u nametnutoj agresiji, ostvarila samostalnost i suverenost te postala punopravnom članicom NATO-a i EU. 

Najveći Hrvat 20. stoljeća 

- Pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana, najvećeg Hrvata 20. stoljeća, krenuli smo u rušenje komunizma i stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske. I uspjeli smo! Srušili smo svoj, hrvatski «berlinski zid» - istaknuo je predsjednik Karamarko prije točno mjesec dana, na velebnom skupu u Ciboni, prisjećajući se toga povijesnog 17. lipnja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sa-sabora-hdz-pobijedit-cemo-no-nije...

XVI. opći sabor HDZ-a 

Stoga je upravo današnji datum, hotice i naumice, i odabran za održavanje XVI. općeg sabora HDZ-a (izvještajnog). Na kojem će (Koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski“, s početkom u 12:00) Tomislav Karamarko podnijeti izvještaj o trima uzastopnim izbornim pobjedama od kada je izabran za predsjednika naše stranke.  

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-pobjedujemo-kao-u-tudmanovo-vr...

Spomen-ploča dr. Tuđmanu

Iz današnjega sadržajnoga programa obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a izdvojimo i da će predsjednik Karamarko u 18:00, na mjestu Osnivačke skupštine na zagrebačkom Jarunu, otkriti spomen-ploču s reljefom dr. Franje Tuđmana. Ploču koju premijerno predstavljamo u ovom članku. 

U spomen na četvrt stoljeća naše stranke, također, na Jarunu će se uručiti prigodne značke osnivačima Hrvatske demokratske zajednice. Zahvalnice će pak biti poslane svim članovima Kluba utemeljitelja HDZ-a. Prepoznajući povijesni trenutak i volju hrvatskog naroda, zauvijek su nas zadužili   svojom odvažnošću u tim pogibeljnim, prekretničkim danima. U tim danima ponosa i slave.