Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković položio je danas lovorov vijenac kod spomen-ploče na zgradi Vlade RH na Markovu trgu u povodu 26. godišnjice raketiranja Banskih dvora. Zrakoplovi zločinačke tzv. JNA raketirali su tog 7. listopada 1991. samo središte hrvatskoga državnog vrha - rezidenciju prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u kojoj se u tom trenutku on i nalazio.

Uz predsjednika Plenkovića, na polaganju vijenca bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

U jeku velikosrpske agresije

U izjavi za brojne okupljene novinare, predsjednik Plenković istaknuo je da se radilo o jednom od referentnih trenutaka koji je ubrzao proces osamostaljenja Hrvatske i njenog međunarodnog priznanja.

- Prisjećamo se toga 7. listopada 1991. godine, ponedjeljka poslijepodne, kada je JNA u jeku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku raketirala Banske dvore.

Nepokolebljiva volja za slobodom

Dan kasnije, 8. listopada 1991. godine, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše SFRJ.

Agresorska JNA izvela je zračni napad kad je istekao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti.