Hrvatska demokratska zajednica danas svečano obilježava 27. obljetnicu osnutka. Povijesni je to nadnevak - ne samo za našu stranku, nego i za cijelu hrvatsku državu. Nadnevak je to koji je velikim slovima upisan u nacionalnu povjesnicu. Unatoč zabrani represivnoga komunističkog režima, 17. lipnja 1989. godine u Zagrebu je, u prostorijama Nogometnoga kluba Borac na Jarunu (današnji NK Jarun), održana Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice. U nazočnosti 48 osnivača, za predsjednika je izabran dr. Franjo Tuđman.

Putem državne samostalnosti

Iz tih se skromnih prostorija u neizvjesnim i teškim, štoviše sudbonosnim vremenima - uz mnogo hrabrosti, odvažnosti i požrtvovnosti - krenulo putem državne samostalnosti i suverenosti. Započeo je tog dana politički uspon stožerne i najveće stranke hrvatskog naroda - HDZ-a. Snaga naše stranke formalnu je potvrdu dobila pobjedom na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. s osvojenih 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske). Prepoznajući povijesni trenutak i volju hrvatskog naroda, utemeljitelji naše stranke su nas zauvijek zadužili svojom odvažnošću u tim pogibeljnim, prekretničkim danima. U tim danima ponosa i slave.

Državotvornost. Sloboda. Identitet

HDZ je državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela - okupljanje svih slojeva hrvatskog društva na demokratskim načelima te očuvanje narodne tradicije i identiteta. I danas, 27 godina poslije, nastavljamo baštiniti ta načela. Hrvatska je pobijedila u nametnutoj agresiji, ostvarila samostalnost i suverenost te postala punopravnom članicom euroatlantskih integracija - NATO-a i EU.

Stranka smo rođena u želji hrvatskog naroda za svojom vlastitom državom i slobodom, stranka smo koja okuplja domovinsku i izvan domovinsku Hrvatsku. Pobjednička smo stranka - to smo i potvrdili s pet uzastopnih pobjeda u zadnje četiri godine.

U počast velikanima

Izaslanstvo HDZ-a danas će u 9:00 sati položiti vijence i zapaliti svijeće na zagrebačkom Mirogoju - na grobu utemeljitelja stranke i moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Na mjestu Osnivačke skupštine na zagrebačkom Jarunu, kod spomen-ploče s reljefom dr. Franje Tuđmana, u 16:25 sati bit će položeni vijenci, a potom će se u dvorani NK Jarun održati svečana sjednica Predsjedništva i utemeljitelja HDZ-a.