(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković u Hrvatskom saboru je - nakon sjednice Kluba HDZ-a te uoči svog sastanka s predstavnicima Mosta - komentirao „aferu dnevnice“ i skidanje imuniteta SDP-ovu zastupniku Tomislavu Sauchi, predstojniku Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića:

Pokušaj prebacivanja odgovornosti

- Prije nekoliko dana, kad sam vidio o čemu se radi, rekao sam da će oko ovog pitanja DORH imati puno posla. Očito je da ima. Žao mi je što taj slučaj uopće postoji - a on je vrlo loš za vjerodostojnost onih koji su u nj umiješani. Nažalost, zadnjih smo dana svjedočili jednoj lošoj praksi da se odgovornost za aferu lakonski pokušavala prebacivati na niže državne službenike. To nije u redu, ljudi rade svoj posao korektno, ovaj slučaj očito ima neke druge dimenzije.

Povukao je paralelu između jučerašnje saborske rasprave o ministru Barišiću i afere Tomislava Sauche:

Razbacivanje etiketama

- U raspravi o povjerenju ministru Pavi Barišiću svašta smo slušali, razbacivali su se optužbama bez dokaza i etiketama poput „plagijatori“, „falsifikatori“… Slučaj s dnevnicama im je pouka da bi trebali biti malo oprezniji.

No budući da je postupak u tijeku, predsjednik Plenković ga nije želio dalje komentirati:

- Kao što sam već rekao, DORH ima odgovornost sve istražiti, a u kasnijem će postupku sud odlučiti o tome tko je kriv i tko će preuzeti odgovornost.

Hajdaš Dončić - „Definitivno smiješno“

Podsjetimo, SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić prošlih je dana, upitan za aferu s dnevnicama, tvrdio „da se tu radi o pokušaju sitnog kriminala od nekakvog šefa računovodstva ili tajnice jer je sve to definitivno smiješno“.