Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković održao je jutros u Banskim dvorima, uoči sjednice Vlade, sastanak s izvanrednim povjerenikom u Agrokoru Antom Ramljakom. Povjerenik je izvijestio predsjednika Vlade o aktivnostima koje su se provele u koncernu Agrokor prošlih mjesec dana - otkad je aktiviran Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

Koncern normalno posluje

Izvanredna uprava, među ostalim, osigurala je isplate plaća za svibanj za sve zaposlenike - i to iz tekućeg poslovanja društava iz sastava Agrokora. Ujedno, nastavlja se normalno poslovanje koncerna, kao i priprema za nadolazeću turističku sezonu, a kontinuirano traju razgovori s financijskim institucijama o podršci poslovanju Agrokora putem svježe likvidnosti. Dobra je vijest i da se dobavljačima redovito isplaćuju sva dospjela potraživanja poslije 10. travnja.

Revizija financijskih izvješća & poslovnih knjiga

Istodobno, ugledna revizorska kuća PriceWaterhouseCoopers - koja nije imala nikakve veze s prijašnjim poslovanjem kompanije - provodi reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga Agrokora, dok renomirani savjetnici za financijsko restrukturiranje AlixPartners i međunarodni pravni savjetnici Kirkland & Ellis - zajedno s izvanrednom upravom - izrađuju plan dugoročnog restrukturiranja kompanije.

Na zakonit i institucionalan način

Na samoj pak sjednici, Vlada je na zahtjev Državnog odvjetništva (DORH) odobrila dodatnih 5 milijuna kuna iz proračunskih zaliha za podmirenje troškova utvrđivanja mogućih nezakonitosti u Agrokoru.

- Time vrlo jasno pokazujemo da je Vladi u interesu na zakonit i institucionalan način pomoći nadležnim institucijama da do kraja rasvijetle sva zbivanja u Agrokoru te da, ako utvrde nezakonitosti, pokrenu i odgovarajuće kaznene postupke. To je jedini način na koji može postupati jedna odgovorna vlada - istaknuo je premijer.

Što će revizija pokazati?

Angažman jedne od četiri najpoznatije revizorske kuće na svijetu - zaključio je Plenković - daje kompletno novi pogled na financijska izvješća i poslovne knjige Agrokora, a rezultati takve revizije bit će korisni i za DORH.