Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon sudjelovanja na obilježavanju 90. obljetnice osnutka Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O REVIZORSKOM IZVJEŠTAJU O AGROKORU

Pitate me hoće li u četvrtak biti objavljen izvještaj o Agrokoru? Ako revizori završe svoj posao, vjerujem da hoće.

O ZAHTJEVIMA SINDIKATA JAVNIH I DRŽAVNIH SLUŽBI

Vlada RH baš nema novca za sve, ali ima racionalan plan i kako na temelju toga smanjiti proračunski manjak. Moramo se držati fiskalne discipline - koja nam je obavezna nakon što smo izašli iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka. Donosit ćemo odluke koje su pravedne i realne, a sa sindikatima pregovore će nastaviti voditi resorni ministar Marko Pavić.

O SJEDIŠTU EUROPSKE AGENCIJE ZA LIJEKOVE

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić nije napravio propuste oko prijave Hrvatske i Zagreba za Europsku agenciju za lijekove. U Zagrebu ima jako malo objekata koji uopće zadovoljavaju tehničke kriterije. Natječaj nije samo tehničko pitanje. To će prije svega imati političku dimenziju, tu su interesi 19 zemlja. Nije svejedno gdje će biti skoro 1.000 zaposlenika koji su se navikli na londonski standard. Radimo test za Zagreb i pitanje bi li bilo pravedno da Hrvatska kao najnovija članica ima jednu agenciju. Ako to ne bude EMA, to će nam biti jedna lekcija.

O NASILJU U KATALONIJI

Žao nam je i osuđujemo nasilje. Nije dobro da kod bilo kakvih izjašnjavanja dolazi do fizičke prisile - to je loše. Svjesni smo, također, postojećih okvira u španjolskom Ustavu. Pratim cijelu raspravu, ali isto tako pratim i kako se druge zemlje očituju, odnosno koje formulacije koriste. Želimo da ovaj spor kroz dijalog rješavaju predstavnici Katalonije i predstavnici španjolskih vlasti.

http://vijesti.hrt.hr/408283/plenkovic-o-kataloniji-osuujemo-nasilje