Drago nam je što su se Vladin i saborski protokol, za razliku od prošle godine, uključili u obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima - efektnom je opaskom otvorena današnja novinska konferencija u središnjici HDZ-a, održana u povodu 23. kolovoza, službenoga europskog i hrvatskog spomendana na sve stradale pod nacističkim, fašističkim i komunističkim režimom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-spomen-zrtvama-svih-totalitarnih-r...

Ali, aktualna se vlast ne odnosi jednako prema žrtvama svih totalitarnih režima; ona ih, na žalost, dijeli na “naše” i “vaše” te na taj način samo produbljuje ideološke podjele . One se ne mogu nadići opstrukcijom i politiziranjem, nego spoznajom cjelovite istine te nedvosmislenom osudom zločina svih totalitarizama – istaknuo je Tomislav Đonlić, doktorand povijesti i tajnik HDZ-ova nacionalnog Odbora za znanost i obrazovanje, te postavio retoričko pitanje:

- Kako drukčije protumačiti ukidanje saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, simbolu stradanja hrvatskog naroda pod komunizmom, nego kao nastavak politizacije žrtvama II. svjetskog rata? Ta odluka nije, na što nas poziva i
Deklaracija o europskoj savjesti i totalitarizmu, u funkciji istine, nego upravo obratno – kako bi se istina prešutjela, prikrila.

Osuda i sankcioniranje svih zločina, pa tako i komunističkih, etički je imperativ, europski standard i civilizacijski doseg. Stoga je vladajućoj većini, koja deklarativno tvrdi da poštuje te kriterije, Đonlić “u lice bacio rukavicu”:

Kao prvi korak, HDZ ih poziva da vrate pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu! Civilizirani svijet odavno dijeli antifašizam na demokratski, čerčilovski i degolovski, te onaj totalitaristički, staljinski i titovski. Povijesna istina nema alternative.

Izabravši 23. kolovoza, datum kada je 1939. uglavljen pakt Hitler-Staljin, za spomendan na žrtve totalitarnih režima, EU je jasno odredila antifašizam i antikomunizam kao temeljne demokratske vrijednosti. Jer demokracija podrazumijeva odbacivanje svakog oblika totalitarizma. Ali to nikako da shvate oni koji žele krivotvoriti povijest – britko će o aktualnoj vlasti i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier:

- Hrvatskoj treba pomirba, ali na temelju istine, a ne skrivanja. Istine koja će otvoriti vrata kajanju i oprostu, a ne ideološkoj mržnji i revanšizmu. To je pogled EU. Na žalost, oni koji štite zločine svojih drugova koče europski razvoj Hrvatske. Ona neće moći normalno funkcionirati u EU dok se ne oslobodi totalitarnog balasta.

A baš je danas SDP propustio priliku riješiti se jednog od tih balasta – sramotnog lex Perković. Oštre reakcije Europske komisije posve su očekivane za svakog tko imalo razumije kako funkcionira EU. Stier:
 
- Neki u Kukuriku koaliciji već su shvatili o čemu je riječ. Ostalima ću do kraja pojasniti situaciju: Vlada mora odlučiti - ili Perković ili Europa!

I potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković naglasio je da se Kukuriku našao pred „trenutkom istine“. Ili poštuješ EU standarde, ili ne:

- Vlada je već nanijela veliku štetu našem ugledu, a i činjenica što se jutros, istekom roka koji nam je dala EK, nije jasno očitovala o lex Perković, samo pojačava njenu nevjerodostojnost i neodgovornost. Stoga je moguće i da će se Hrvatska naći pod sankcijama, na što smo, uzalud, upozoravali još prilikom izglasavanja skandalozne izmjene zakona. Izlaz je u jednome jedinom rješenju: pozivamo Vladu i saborsku većinu da vrati stari zakon. 

Na kraju izlaganja, na presici je postavljeno samo jedno pitanje. Postavio ga je u formi tvrdnje novinar Novog lista: Koliko je za cijeli slučaj odgovoran sami HDZ s obzirom da je Perković za vrijeme Tuđmana „ustrojio hrvatske tajne službe“? Odgovorio je Stier:

- Pitanjem se želi skrenuti tema s merituma stvari. Neprimjereno je razdoblje obrane Hrvatske od srpske agresije, kada su se morale okupiti sve raspoložive snage, izjednačavati sa sadašnjim trenutkom daljnje demokratizacije i europeizacije Hrvatske. Da izmjene zakona nisu bile izglasane, Perković i ostali dužnosnici jugoslavenske tajne policije bili bi 1. srpnja uhićeni na temelju EU-uhidbenog naloga. To je neprijeporna činjenica, a sve ostalo su spinovi i zamagljivanje očiju.

Uostalom, kako je to još 17. lipnja poentirao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko: „Uhidbeni nalog nije stigao jer je Perković neko vrijeme surađivao s dr. Tuđmanom, nego zbog nečega posve drugog“.