I jučerašnjim člankom u partijskome dnevnom biltenu (Jutarnjem listu) politika se grubo umiješala u rad sudske vlasti. Po tko zna koji put! Nastavlja se akcija spašavanja udbaških zločinaca. Dovoljno je prisjetiti se donedavnih (redovitih) Josipovićevih i Milanovićevih tvrdnji da je u slučaju Đureković „ionako nastupila zastara“. Hrvatska je po Ustavu organizirana na trodiobi vlasti, a izvršna i zakonodavna vlast ne smiju se petljati u djelokrug one sudske - komentirao je potpredsjednik HDZ-a novi pokušaj SDP-a da se u Hrvatsku uvede (vrati) tzv. revolucionarno pravo. 

Najbolje je da o svemu u Hrvatskoj odlučuje partijski revolucionarni sud! - ironični je komentar na novo, tko zna već koje, miješanje SDP-a (politike) u rad neovisne sudske vlasti. 

Osnutak saborskoga istražnog povjerenstva o slučaju Đureković/Perković premda je postupak u tijeku; učestalo Josipovićevo i Milanovićevo prejudiciranje da je u tom slučaju „ionako nastupila zastara“; prijedlog da (neokomunistička) većina na Markovu trgu može poništiti referendumsku volju građana; premijerovi i Jovanovićevi napadi na Ustavni sud; presuđivanje bez suđenja (i prava na obranu) u aferi HAC… 

Partijsko nasilje nad zakonom

Protuzakonje - imenica je koja možda i najbolje sažima sve pravne i logičke akrobacije kojima su pribjegavali SDP-ovci i njihovi koalicijski kamaradi. Neki od tih manevara notorna su kaznena djela! No Partija za to ne haje, ionako ih je njihov Veliki Vođa i Voljeni Učitelj maršal Tito odavno instruirao da se „zakona ne treba držati kao pijan plota“. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/mikulic-sdp-je-skinuo-maske-partija-...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/ustavni-sud-upozorio-sdp-da-se-refere...

„Tumačenje“ po mjeri SDP-a

Primjer pribjegavanja tzv. revolucionarnom pravu i jučerašnji je članak u dnevnome partijskom biltenu (Jutarnjem listu) u kojem je "visoki izvor iz Vlade" ustvrdio da je odluka Županijskog suda u Zagrebu o Perkovićevoj predaji Njemačkoj „skandalozna“, da „hrvatski sudovi ne žele provoditi hrvatske zakone“, da se radi o "državnom udaru s pištoljem na vodu" te da će, naposljetku, Sabor (čitaj Kukuriku većina) „donijeti autentično tumačenje“ Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU. Na što je uime HDZ-a oštro reagirao potpredsjednik Stranke (i bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković:

- Radi se o vrlo grubom i neoprostivom pritisku na pravosuđe. Hrvatska je po Ustavu organizirana na trodiobi vlasti, točno se zna koji je djelokrug zakonodavne, koji izvršne, a koji sudske vlasti. Jedna se vlast ne smije petljati u djelokrug druge.

Prijeki sud saborske većine

Zamisao da će vladajući pokrenuti postupak u kojem bi Sabor „autentično tumačio“ zakon, tj. „dokazao“ da sud u Perkovićevu slučaju nije u pravu, Bošnjaković je ocijenio kao potpuno promašenu:

- Nema što Sabor dokazivati da su sudovi u krivu. Instrument vjerodostojnog tumačenja je primjenjiv u situacijama kad je zakon nedovoljno jasan, ali ne može se upotrijebiti da bi Sabor nekom nešto dokazivao. 

Upitan za komentar da su županijski sudovi u Zagrebu i Velikoj Gorici u sličnim slučajevima odlučili različito - da Perkovića izruče, a Zdravka Mustača ne - Bošnjaković je odgovorio: 

Srećom, nismo u '45.

- Različitih je sudskih odluka i bilo i bit će. Različiti liječnici za iste simptome daju različite dijagnoze, no Vrhovni je sud jedini ovlašten ujednačavati sudsku praksu. Njemu treba prepustiti odluku.

Dodajmo da je i Vrhovni sud RH jučer upozorio da su Vladine izjave iz Jutarnjeg lista nedopustivi pritisak izvršne vlasti na neovisno sudstvo.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/hrvatin-nedopustiv-vladin-pokusaj-nepost...

Da, SDP bi volio da o svemu u Hrvatskoj odlučuje partijski revolucionarni sud. Srećom, nismo više u '45.