Hrvatska neće stati u dokazivanju istine, u istragama ratnih zločina i postizanju pravde sve dok ne rasvijetlimo svako stradavanje tijekom velikosrpske agresije! Na to nas obvezuju i prekinuti životi 12 redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koje su 2. svibnja 1991. mučki ubili pobunjenici koji su digli oružje na hrvatsku državu, na ljude i na mir! - poručio je ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović, izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića, na obilježavanju 28. godišnjice masakra u Borovu (tadašnjem Borovu Selu).

Posebna Radna skupina MUP-a

Hrvatska policija - nastavio je Božinović - lani je podignula 33 kaznene prijave za ratne zločine, a u ovoj godini već 5:

- Posebna Radna skupina MUP-a, osnovana početkom prošle godine, pristupila je vrlo ozbiljno svom poslu i vidno digla intenzitet i istraživanja ratnih zločina i otkrivanja počinitelja. U zadnjih godinu i pol dana svjedočimo konkretnim rezultatima MUP-a. Aktivnosti koje su se provodile, provode se i provodit će se pokazuju da je - bez obzira na protok vremena - moguće podizati kaznene prijave. Dakako, u slučajevima za koje je moguće prikupiti dokaze.

Među ostalim, prvi put poslije 1995. podignuta je prijava za zločin u Škabrnji:

- Radimo na području cijele Hrvatske i to se vidi, uključujući i suradnju s međunarodnim tijelima i drugim državama, o čemu govore i izručenja osoba koje su tražene ili osuđivane u RH.

762 policajaca položilo život za slobodu

Božinović je podsjetio da su u Domovinskom ratu poginula i ubijena 762 policajaca, a 26 ih se vodi nestalima.

- Prvi udar velikosrpskog agresora primili su upravo pripadnici MUP-a. Smrt pripadnika posebne jedince iz Vinkovaca nije samo prijelomni događaj Domovinskog rata, nego i jedno u nizu svjedočanstava kako su hrvatski policajci bili odani čuvanju zakona i integriteta naše zemlje. Ne zaboravimo, istog je dana u zadarskom zaleđu ubijen Franko Lisica, također pripadnik specijalne policijske postrojbe. Ponosni na njihovu hrabrost, ostajemo im vječno zahvalni za mir u kojem živimo!

BOROVO: VJEČNA IM HVALA I SLAVA!

Stjepan Bošnjak (1955.), Luka Crnković (1970.), Josip Culej (1966.), Mladen Čatić (1971.), Janko Čović (1965.), Zoran Grašić (1969.), Antun Grbavac (1961.), Željko Hrala (1968.), Zdenko Perica (1965.), Marinko Petrušić (1966.), Mladen Šarić (1965.) i Ivica Vučić (1961.).