U nazočnosti predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića, u Banskim je dvorima potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih europskih sredstava za uspostavu Centra dijeljenih usluga (CDU), vrijedan 361 milijuna kuna, kojim se objedinjuje informacijska infrastruktura države i poboljšava usluga države prema građanima i poduzetnicima na svim razinama.

Ugovor su potpisali ministar uprave (i politički tajnik HDZ-a) Lovro Kuščević, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU) Tomislav Petric.

Jačanje informacijsko-komunikacijske infrastrukture

Predsjednik Plenković napomenuo je da se radi o strateškom, najvećem državnom projektu za jačanje informacijsko-komunikacijske infrastrukture:

- Pojednostavljeno govoreći, ovim ćemo projektom napraviti „državni oblak“ s 5 temeljnih ciljeva. Prvi, da se standardiziraju digitalne usluge; drugi, bolja povezanost baze podataka u svim tijelima državne uprave; treći, da sustav informacijsko-komunikacijske infrastrukture bude jeftiniji; četvrti; da su svi pohranjeni podaci sigurniji; peti, da se njime centralizirano upravlja.

Učinkovitiji javni servis za građane i poduzetnike

Dodao je da je u vremenu 4. industrijske revolucije te digitalnog društva i ekonomije normalno da sve ono što država ima bude dostupno onima koji su najvažniji - građanima:

- Njihov doticaj s bilo kojom institucijom treba biti jednokratan, povoljan, bez dodatnih opterećenja i papirologije, pouzdan i učinkovit. Projekt će našim građanima promijeniti percepciju o kontaktu s državom i o pružanju državnih usluga.

Naglasio je da je ovaj projekt još jedan dokaz koliko su Hrvatskoj važni EU fondovi te istaknuo veliku razliku koja je vidljiva u zemlji prije korištenja strukturnih fondova i nakon njih, u pogledu razvoja, gospodarskog rasta i jačanja infrastrukture.

Jednostavnija, jeftinija i sigurnija procedura

Ministar Kuščević naglasio je da će projekt pridonijeti digitalizaciji javne uprave, kako bi bila još bolji servis građanima, poduzetnicima i obrtnicima.

Podsjetio je da je na početku svoga mandata istaknuo tri glavna cilja - učinkovitost i kvaliteta javne uprave, digitalizacija te decentralizacija:

- Upravo se ovaj projekt izvrsno uklapa u drugi cilj, a to je digitalizacija, koji će pak posredno dovesti i do ostvarenja prvog cilja, a to je podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave.

Bez obijanja šaltera

Dodao je da je Centar dijeljenih usluga platforma koja će omogućiti smještaj informacijskih sustava i registara te međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza:

- Na primjer, ako naš sugrađanin želi otvoriti tvrtku, Ministarstvo gospodarstva postavlja svoju aplikaciju za otvaranje tvrtke upravo na CDU. Trenutačno su potrebne različite potvrde, no kad se napravi CDU, uz obrazac za otvaranje tvrtke više neće biti potrebno priložiti dokumentaciju koju država već ima u sustavu. Dakle, ako su potrebni OIB, potvrda o nepostojanju poreznog duga, prebivalište, adresa ili slično, tada građani više neće morati obilaziti institucije kako bi ih donijeli uz spis u postupku otvaranja obrta ili tvrtke, već će sustav e-Poslovanje sam povući sve te podatke.

Kuščević očekuje da će već do kraja ove godine 40-ak institucija biti povezano u CDU-u, a do kraja 2022. oko 300 javnih tijela.

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku

Ministrica Žalac kazala je pak da se radi o najvrjednijem ugovoru kada je riječ o razvoju e-usluga javne uprave i sufinanciranju iz fondova EU-a:

- Uspostava CDU-a strateški je projekt u našem Operativnom programu Konkurentnost i kohezija, vrijedan 361 milijun kuna, od čega čak 85 posto sufinancira EU! Ovim su Ugovorom ukupna europska sredstva koja smo dobili za razvoj aplikacija javnih institucija u skladu s EU standardima i za unaprjeđenje komunikacije s građanima narasla na 550 milijuna kuna.

EU fondovi doista mijenjaju Hrvatsku. Hrvatska je postala veliko gradilište. Dosad je iz EU-a financirano 8.000 poduzetnika, otvoreno je 35 poduzetničkih inkubatora, gradi se ili obnavlja 900 škola, 500 vrtića, 50 bolnica i domova zdravlja - ne računajući energetsku obnovu. Financira se i 45 novih projekata kulturne baštine i 35 projekata prometne infrastrukture i mobilnosti, a o sredstvima za zapošljavanje da i ne govorim - zaključila je Žalac.

SAFU: Još 11 sadašnjih & 11 budućih projekata digitalizacije javne uprave

Osim CDU-a, SAFU trenutačno provodi 11 projekata za razvoj digitalnog društva u vrijednosti od 270 milijuna kuna, a najvažniji su e-Turizam, e-Kultura i e-Pravosuđe, a spremni su - najavio je ravnatelj Petric - potpisati još 11 ugovora u iznosu od 358 milijuna kuna, koji se također odnose digitalizaciju javne uprave.