Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku Kolindi Grabar-Kitarović na izboru za predsjednicu RH. Čestitku prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Predsjednica za istinske vrijednosti

Cijenjena gospođo Grabar-Kitarović! 

Nakon što sam Vam u ponedjeljak telefonskim putem čestitao na izboru, ovime Vam i pismom u svoje osobno ime te u ime Zagrebačke nadbiskupije izražavam čestitke što ste u nedjelju, 11. siječnja 2015. godine, izabrani za predsjednicu Republike Hrvatske.

Danas, 15. siječnja, 23. je obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske. Taj nas spomen u zahvalnosti, ponosu i molitvi za budućnost, povezuje s događajima i vrijednostima koje su ugrađene i na kojima i dalje treba graditi suvremenu Hrvatsku državu. Obranjena sloboda i suverenost, nacionalno zajedništvo i istinsko domoljublje, briga za opće dobro i uzajamna solidarnost te podnesene žrtve, osobito hrvatskih branitelja, ostaju zalogom koji obvezuje nas i buduće hrvatske naraštaje.

Molitva za odgovornost i zalaganje za pravdu

Dok Vam čestitam, ujedno upućujem Gospodinu molitvu za Vašu visoku službu državne poglavarice, sa željom da Vam pomogne predstavljati našu Domovinu, zalagati se za njezin boljitak u povezivanju različitih sastavnica društvenoga života, objedinjavati hrvatsko nacionalno biće, svjedočiti zalaganje za istinu i pravdu, promicati kulturu našega naroda koja je snažno obilježena kršćanstvom, kako bi sav hrvatski narod u Domovini i inozemstvu, kao i svi hrvatski državljani, u Vama imali primjer zauzetog i odgovornog služenja bližnjima.

Služenje narodu uz Božju snagu

Prihvatili ste golem teret koji sa sobom donosi brojna iskušenja, a toliko puta izgleda pretežak za snagu pojedinca. No, Vama je poznato da u služenju narodu uvijek postoji i blagoslovna snaga koju Bog daje onima koji žele živjeti u poslušnosti Božjoj volji.

Moleći za našu Domovinu, Vašu službu Predsjednice Hrvatske stavljam pod zagovor Presvete Bogorodice Marije, žene vjere i naše nebeske Majke, svetoga Josipa, zaštitnika Hrvatske, i blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka istine i nade, koji bdije nad hrvatskim narodom i nad svakim srcem koje se pouzdaje u Boga.

S poštovanjem,

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački