(VIDEO) U razgovoru za RTL ministar prometa, pomorstva i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković rekao je da su jučer u Hrvatskim cestama otvorene ponude za 3. i 4. fazu gradnje.

- Čitavi projekt ima četiri faze. Prva faza je most, on se gradi. Za drugu fazu Hrvatske ceste donijele su još prije odluku o izvođačima, ali su uložene žalbe. Čeka se odluka Državne komisije. Jučer su za 3. i 4. fazu otvorene ponude - došle su dvije. Hrvatske ceste pregledat će svu dokumentaciju i čim prije donijeti odluku o odabiru. Na nju se, naravno, opet može uputiti žalba Državnoj komisiji, koja bi sve trebala rješavati brzo, najviše u roku 30 dana - kazao je Butković te dodao da nema razloga za zabrinutost jer su žalbe još na početku ukalkulirane u računicu.

- Žalbe su se događale i kod samoga mosta, i kod dokumentacije i kod odabira. Bitno je da su raspisani svi natječaji, a odluke treba čim prije donijeti - poručio je Butković.

Kineski izvođač radi vrlo dobro

Čim odluke o odabiru budu pravovaljane, potpisat ćemo ugovore i krenuti s gradnjom - rekao je te objasnio da 3. i 4. faza uključuju obilaznicu Stona te još jedan most, tunel i vijadukt.

- Moramo donositi odluke. To je, dakako, izazov. Iskustva s prvom fazom su vrlo dobra. Kineski izvođač radi svoj posao. Vjerujem da će i kod druge i kod treće i četvrte faze izvođač biti dobar i da neće biti kašnjenja - naglasio je dodavši da 357 milijuna eura koja smo bespovratno dobili od EU-a ne možemo izgubiti.

- To moramo potrošiti do kraja 2023. godine. Puno prije toga završit ćemo ovaj projekt!