(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je sinoć na svečanom otvorenju Trga dr. Franje Tuđmana u Zaprešiću. Zajedno s gradonačelnikom Željkom Turkom otkrio je spomenik utemeljitelju stranke i moderne Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Zaprešić - grad mladih ljudi

U obraćanju brojnim okupljenima, predsjednik Plenković naglasio je da se Zaprešić izrazito razvio proteklih godina te je uz Veliku Goricu postao jedan od najvažnijih gradova Zagrebačke županije.

- Zaprešić je grad mladih ljudi i poduzetnika te grad koji će svojim veleučilištem omogućiti novim generacijama da uživaju u njegovom razvoju i mogućnostima.

Mjesto okupljanja i zajedništva

Predsjednik Plenković istaknuo je da će  ovaj trg - posvećen prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu - biti mjesto okupljanja i zajedništva te veselja i druženja.

- Cijenimo sve što je prvi hrvatski predsjednik dr. Tuđman učinio za neovisnost Republike Hrvatske i njezino međunarodno priznanje, kao i za oslobađanje okupiranih područja te za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Povijesna uloga dr. Tuđmana

Poručio je da je predsjednik dr. Tuđman u prijelomnim i vrlo slojevitim 90-im godinama pokazao državničku mudrost iznad svega.

- Bio je predvodnik demokratskih procesa, izgradnje hrvatskih institucija i zaštite ljudskih prava, ali je odredio i put budućim generacijama političara kako bi realizirali članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u. Taj povijesni doprinos prvog hrvatskog predsjednika ostat će jedan od glavnih temelja moderne hrvatske države. I zato mi je drago da će Zaprešićanke i Zaprešićani imati prigodu prisjećati ga se na ovako lijepom trgu.

http://vijesti.hrt.hr/390012/u-zapresicu-otkriven-spomenik-dr-franji-tumanu