(PHOTO) Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ obilježila je danas 90. godišnjicu osnutka stručnim skupom „Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti - susret profesije i politike“. Osnivač Škole narodnog zdravlja bio je dr. Andrija Štampar, a već 70 godina Škola djeluje u sastavu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković je uoči skupa pribivao izložbi djela Andrije Štampara i ove ugledne škole te se upisao u knjigu dojmova. U pratnji predsjednika Plenkovića bio je ministar zdravstva (i član Središnjeg odbora HDZ-a) prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Izniman doprinos dr. Štampara

U govoru sudionicima skupa, predsjednik Plenković je čestitao obljetnicu djelatnicima škole, podsjetivši na dugu povijest i tradiciju javnog zdravstva u Hrvatskoj, prožetu uspjehom u suzbijanju bolesti i promicanju zdravlja.

Naglasio je da je da ova škola imala vrlo širok raspon djelatnosti - od izvanbolničke zdravstvene djelatnosti i javnozdravstvene kompetencije, do specijalističkih studija obiteljske medicine, školske medicine, medicine rada i športa, javnozdravstvene medicine i epidemiologije.

- Škola je od svog osnutka do danas bila izuzetan i prepoznatljiv projekt kojim su postavljeni visoki ciljevi za nacionalnu zdravstvenu politiku i za liječničku profesiju.

Dodao da je dr. Andrija Štampar visoko postavio ciljeve obrazovanja naroda za zdravlje.

Načelo solidarnosti

Okrenuo je cijeli koncept - nastavio je Plenković - rekavši da liječnik treba tražiti pacijenta, a ne obrnuto.

- To je, po mom dubokom uvjerenju, ključan i temeljni pristup koncepciji javnoga zdravstva kako ga je vidio dr. Andrija Štampar. Na to se nadovezuje koncept sveobuhvatnoga zdravstvenog osiguranja koji se temelji na načelu solidarnosti i uzajamnosti gdje je zdravstvena zaštita dostupna svima neupitan europski standard.

Nove zadaće u javnom zdravstvu

Iako su se proteklih 90 godina znatno promijenile socijalne, epidemiološke i tehnološke okolnosti, predsjednik Plenković kazao je da strategija koja vodi zdravlju za sve ostaje nepromijenjena, a da su načela koja su vrijedila tada jednako primjenjiva i aktualna i danas, kada se susrećemo s novim zadaćama u sustavu javnog zdravstva.

- Nekadašnje borbe protiv zaraznih bolesti, malarije i tuberkuloze danas su zamijenjene novim izazovima, kao što su kronične nezarazne te kardiovaskularne bolesti - od kojih danas umire svaki drugi stanovnik Hrvatske, ali i maligne bolesti i razni oblici ovisnosti.

Rezultati na europskoj razini

Istaknuo je da hrvatsko zdravstvo, organizirano poštujući sve postulate europskog zdravstvenog sustava, nudi širok raspon usluga uz sveobuhvatno zdravstveno osiguranje.

- Zdravstvena statistika pokazuje da imamo rezultate kao u visokorazvijenim zemljama - bez obzira na visinu izdvajanja za zdravstvo po glavi stanovnika. Štoviše, u nekim segmentima smo u samom vrhu Europe, pa i svijeta, kao što je transplantacijska medicina, e-Recepti te preventivni nacionalni programi.

Stručan i predan rad

Poručio je da su dostupnost našeg zdravstvenog sustava i kvaliteta zdravstvenih usluga na zavidno visokoj razini, prije svega zahvaljujući visokoj stručnosti naših liječnika i svakodnevnoj prednosti radu svih naših zdravstvenih radnika.

- Cilj je Vlade RH osigurati jednaku dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga svim građanima na području cijele Hrvatske, posebice stanovništvu u ruralnim krajevima.

90. godina tradicije

Zaključno, predsjednik Plenković je izdvojio da je zadaća Škole raditi na promicanju i jačanju javnozdravstvenih kompetencija na svim razinama, a u cilju općeg javnog interesa - kako bi se građanima osigurala sva potrebna zdravstvena zaštita u liječenju bolesti i očuvanju zdravlja.

- Vi ste u tome izrazito uspješni već devet desetljeća, a Hrvatska od vas očekuje da na tom tragu i na temelju tih postignuća nastavite biti marljivi, vrijedni i, iznad svega, društveno korisni i u budućnosti.