Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske, osnovano 6. travnja prošle godine u svrhu praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa rada naše Vlade, održalo je danas u Banskim dvorima svoju 4. sjednicu pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-predstavio-sve-pronatalitetne-mjere-i-najavio-osnutak-vijeca-za

Svjesni problema

Nakon sjednice, u izjavi za medije, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (i predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“) Nada Murganić kazala je da je Vlada svjesna loše demografske slike te je stoga u svoj Program na ključno mjesto stavila upravo demografsku revitalizaciju.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jednoglasno-nakon-devet-godina-povecane-rodiljne-i-roditeljske-potpore

Nove mjere nakon povećanja rodiljnih naknada

Govoreći o novim mjerama demografske politike, nakon što su lani znatno povećane rodiljne i roditeljske naknade, najavila je da će se izmjene Zakona o dječjem doplatku - kojima će se doplatak proširiti na još 150.000 djece - naći na dnevnom redu Vlade u svibnju, a na snagu bi stupile već 1. srpnja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-demografsku-revitalizaciju-u-2018-skoro-milijardu-kuna-djecji-doplatak-za-oko

67,5 milijuna za smještajne kapacitete

Podsjetila je i na problem nedostatka smještajnih kapaciteta za najmlađe, istaknuvši da je osiguran iznos od 67,5 milijuna kuna za sufinanciranje dječjih vrtića, odnosno za prenamjenu već postojećih programa na osnovu zahtjeva jedinica lokalne samouprave.

 - Poziv za natječajnu dokumentaciju u potpunosti je pripremljen i sutra će biti objavljen na mrežnim strancima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - najavila je Murganić.  

Zapošljavanje predškolskih odgajatelja

Što se tiče radnog vremena vrtića, koje često nije usklađeno s radnim vremenom zaposlenih roditelja, ministrica je otkrila da će 8. ožujka biti objavljen natječaj za zapošljavanje predškolskih odgajatelja i ostalog pratećeg osoblja potrebnog za dvosmjenski rad i kvalitetniji boravak djece u vrtićima, a što će se financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 300 milijuna kuna.

Ocijenila je da su ova tri projekta kvalitetno pripremljena, dodavši da se rad na demografskoj revitalizaciji nastavlja.

Mjere će polučiti uspjeh!

Na kraju, ministrica je kazala da nije znala da će državni tajnik Marin Strmota podnijeti ostavku. Naglasila je da negativni demografski pokazatelji nisu nastali u vrijeme sadašnje Vlade, izrazivši uvjerenje da će mjere demografske politike polučiti uspjeh.

PLENKOVIĆ: TRI NOVE MJERE

Tri nove mjere - proširenje dječjeg doplatka na još 150.000 djece, poboljšanje mreže vrtića i produživanje njihovoga radnog vremena - dio su sustavne politike demografske revitalizacije Hrvatske koju provodimo - objavio je predsjednik Plenković danas na svom twitteru.