(VIDEO) Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" proslavila je u Splitu - gdje je i osnovana 1999. godine - 19. obljetnicu utemeljenja. Svečanost je svojim dolaskom uveličao predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković te, kako izvješćuju mediji, "pola Vlade“, a našim se „Katarinama“, pristiglima iz svih dijelova Hrvatske, obratio i glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Zajedništvo HDZ-a

Predsjednik Plenković u svom je govoru uputio poruku o važnosti zajedništva u našoj stranci, najvećoj u Hrvatskoj. Onako kako je stao iza ministara za koje je oporba tražila opoziv - čvrsto i odlučno - tako će se, dodao je Plenković, boriti sa svim izazovima, koji god bili pred nama:

- Živimo u vremenu populizma i demagogije. Stoga svaka fragmentacija HDZ-a predstavlja rizik, ne toliko radi nas, koliko radi Hrvatske, njenog smjera, položaja u Europi i svijetu, snage hrvatskog društva u budućnosti i odgovornosti koju imamo prema mladima. Zato očekujem da sve članice i članovi HDZ-a daju doprinos kako bismo ojačali i stranku i našu voljenu Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-nece-biti-nikakve-rekonstrukcije-vlade-zadovoljan-sam-radom-ministara

Jačanje ozbiljnih i odgovornih stranaka

Istaknuo je da je u današnje vrijeme sve manje i manje pouzdanih, ozbiljnih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni:

- Politika jačanja mainstreama, jačanja ozbiljnih i odgovornih stranaka koji imaju ljude, programe, kvalitetu i hrabrost poduzimati pozitivne iskorake za državu, sada je važnija nego ikada. Velika je odgovornost svih nas na svim razinama, zato bih htio da još jednom čujete tu poruku o potrebi jedinstva HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/imamo-povijesni-suficit-proracuna-od-275-milijardi-kuna-slijede-reforme-kojima

70.000 „Katarina“

Govoreći o HDZ-ovoj politici jačanja uloge žena u hrvatskom društvu, kazao je da smo napravili iskorake u proteklih mjeseci ove Vlade:

- Naša „Katarina Zrinski“ broji oko 70.000 članica, imamo predsjednicu Republike, u Vladi je šest ministrica, u Hrvatskom saboru HDZ ima 11 zastupnica, a u Europskom parlamentu tri. HDZ ima četiri gradonačelnice i 15 načelnica općina. Ali, to nije dovoljno.

Hrabro, odlučno & dosljedno

Dotaknuo se i Konvencije Vijeća Europe:

- Na temu zaštite žena od nasilja i zaštite od nasilja u obitelji pokazali smo koliko je važno da HDZ bude predvodnik u suzbijanju tih negativnih fenomena. Pokazali smo tko ima hrabrosti poduzeti korake i tko stvarno želi zaštititi institucionalno, zakonski, financijski i operativno žene od nasilja.

Poručio je i da nisu ni Vlada ni stranka koja će se praviti da tog fenomena nema:

- Nema šanse! I tu ću biti do kraja čvrst i dosljedan, bez ikakvih dvojbi otklanjati sve prepreke, koje su u biti kvazisvjetonazorske, jer se Konvenciji pokušava pripisati ono čega u njoj nema. Do kraja ću tu biti odlučan i odvažan jer znam da radim dobro! Orkestrirani animozitet kojem smo izloženi ne može nas oslabiti, može nas samo ojačati!

Snažna poruka Dalmaciji

Završavajući svoj govor na temu Splita, u kojem se poslije 14 godina održava sjednica Vlade, ponovio je da je došao u Dalmaciju s oko dvije milijarde vrijednim projektima.

- To je snažna poruka i HDZ-a i naše Vlade. Ne samo poruka vertikale vlasti, nego i jedinstva Hrvatske, međusobne potpore i jačanja duha partnerstva!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-radio-dalmaciju-gradu-splitu-i-zupaniji-donosimo-projekte-vrijedne-dvije

JANDROKOVIĆ: Položaj žena kao HDZ-ova tema

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je u svom govoru da nije dobro da se temom statusa žena u hrvatskom društvu dominantno bave lijeve stranke:

- Došlo je vrijeme da se to promijeni. Ta tema ne smije više biti tema ljevice, o tome s pozicija desnog centra mora progovoriti i naša stranka, puno snažnije no što se to čulo do sada.

MURGANIĆ: Žene ovoliku podršku u HDZ-u nikad nisu imale!

Predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je u obraćanju napomenula da u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek vlada predodžba da je žena s 50-60 godina stara i da se mora maknuti iz javnog života, a da se, s druge strane, za muškarca u tim godinama tvrdi da je „u naponu snage“:

Težimo boljem

- I ovaj primjer pokazuje da nismo u svemu ravnopravni. Samo hoćemo jednak odnos. Ni statistika ne govori u prilog tome da su žene u politici zauzele onoliko mjesta koliko im proporcionalno pripada. Ženama u politici nije lako, naše društvo još nosi neke svoje tradicionalne terete, osjećamo to i vidimo, ali mi težimo boljem i kao stranka smo se za to opredijelili.

- Na sreću, mogu slobodno ustvrditi da žene ovoliku podršku u HDZ-u i Vladi do sada nisu imale!