U travnju ćemo predstaviti naše razvojno-investicijske projekte, vrlo konkretne, koji će zaposliti mnoge ljude. A dobit ćete, naravno, i naš program. Koji su dobro ocijenili i naši inozemni, njemački prijatelji. Jedina interesna skupina, jedini lobi koji nas zanima je onih gotovo 400 tisuća nezaposlenih. Samo za njih ćemo se boriti, samo njihovi interesi nas zanimaju - istaknuo je predsjednik HDZ-a u večerašnjem intervjuu za RTL Danas

Predsjednik Tomislav Karamarko u svom je govoru na današnjemu Osnivačkom saboru Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, među ostalim, iznio dvije konkretne mjere iz gospodarskog programa naše stranke: ukinut će se porez na dividendu te će se omogućiti tvrtkama i obrtima da plate PDV tek nakon što naplate vlastite račune.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvoje-marusic-predsjednik-zajednice-poduzetnika-i-obrtnika

Tim povodom je novinar Boris Mišević za RTL Danas uživo razgovarao s Karamarkom. Napokon jedan intervju - premda oštar - bez izmišljenih afera, napuhanih priča, medijskih špekulacija... I bez okrivljavanja HDZ-a za SDP-ovu nesposobnost. Razgovor prenosimo u cijelosti:

Vaš govor danas, vrlo zanimljivo, malo manje one političke agresije koju smo često viđali u Vašim govorima, a dosta gospodarskog sadržaja. Je li to neki novi Tomislav Karamarko? Neka nova strategija? 

Već dugo pričamo o gospodarstvu. Situacija je vrlo teška i moramo naći izlaz iz nje. Naš gospodarski program zapravo je gotov, mi ga već neko vrijeme razrađujemo. A danas smo o tome i progovorili na Osnivačkom saboru Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a.

I što to zapravo znači? Pozvali ste poduzetnike u politiku. Je li to samo neki klišej ili će oni doista sjediti u vašoj vladi? Hoćete li im dati neke ključne resore? Hoće li možda poduzetnik biti vaš prvi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo ili tako nešto?

Teško je sad o tome govoriti, to je futurizam. Iako blizak. Nismo pozvali poduzetnike da budu političari, nego smo ih pozvali da se bave svojim poslom i poručili da ćemo im stvoriti okvir unutar kojeg će se slobodno moći baviti tim svojim poslom. Dakle, država kao servis poduzetnika, malog i srednjeg. Na srednjem sloju baziramo budućnost Hrvatske.

Budućnost Hrvatske, pogotovo u biznisu, puno ovisi o birokratskim preprekama. Puno poduzetnika se žali. Vidimo po društvenim mrežama, i dalje su veliki problemi. Kako im Vi možete garantirati da ćete napraviti sve ono što sve vlade do sada nisu napravile? Koji je ključ Vašeg uspjeha u rješavanju birokratskih procedura, konkretno?

Došli smo do dna. Svi smo svjesni, osim ove vlade, da moramo napokon nešto napraviti...

Je li to neki novi sustav? Neki novi pristup? Kako ćete to napraviti?

Kažete državna birokracija. Ali pogledajte jedan primjer: prošle je godine Hrvatska uplatila 1.6 milijardi kuna u EU fondove kako bi iz tih istih fondova imala pravo izvući 3.5 milijardi kuna natrag. Nismo ništa…

Dobro, to je…

Ne, ne, ne. To se dogodilo zahvaljujući upravo tome što je birokracija loše raspoređena. To je jedan razlog. Drugi razlog: moramo smanjiti…

Evo konkretno pitanje. Hoćete li smanjiti državnu birokraciju? To nitko dosad nije napravio. Trećina zaposlenih u Hrvatskoj radi za državu. Što ćete vi napraviti? 

Kanimo napraviti takozvanu pametnu državu - ako govorimo o birokraciji. Ali, dio birokracije prijeći će u rastući realni sektor. O tome govorimo. Zato želimo i potaknuti realni sektor, širiti ga, stimulirati poduzetnike da otvaraju radna mjesta. 

A što je sa ukidanjem parafiskalnih nameta? Imat ćete, ako naravno dobijete šansu da obnašate vlast, velikih problema s interesnim skupinama. Hoćete li imati političke snage da se tome othrvate?

Došli smo, rekoh, do dna. Jedina interesna skupina, jedini lobi koji nas zanima je onih gotovo 400 tisuća nezaposlenih. Samo za njih ćemo se boriti, samo njihovi interesi nas zanimaju.

U travnju idete s konkretnim gospodarskim programom. Hoćemo li ga dobiti crno na bijelo?

On je već sad jasan. Dobit ćete u travnju na način…

Sad imamo obrise…

Nisu to obrisi, već godinu dana pričate o obrisima, a iznijeli smo puno konkretnih mjera. U travnju ćemo predstaviti i neke naše projekte, vrlo konkretne, koji će zaposliti mnoge ljude. A dobit ćete, naravno, i naš program, onako kako smo ga zamislili. I koji su, hvala Bogu, dobro ocijenili i naši inozemni, njemački prijatelji. Jednostavno, idemo naprijed. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-njemackim-partnerima-razradujemo-gospodarski-program

http://www.hdz.hr/vijest/eu/njemacki-eksperti-u-hdz-ovu-timu-gospodarski-oporavak-i-smanjenje-nezaposlenosti

Ok, u travnju ćemo razgovarati o tome. Posljednje pitanje: hoće li nepravomoćna presuda, s kojom HDZ ima nekih političkih problema, utjecati na ove planove koje smo vidjeli danas?

Rekao sam da nismo drugi HDZ, ali smo drukčiji HDZ. HDZ u kojem nema korupcije i kriminala, a u koji smo vratili domoljublje. Domoljublje kojemo iskazujemo upravo na ovaj način da se borimo za kvalitetu života u našoj zemlji. Po tome smo prepoznatljivi i nikakve nas nepravomoćne presude neće zaustaviti. Dapače, homogenizirali smo se nakon nje.

Intervju Karamarka za RTL Danas u cijelosti možete pogledati ovdje.