(VIDEO) Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač danas se u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo na eklatantnu nesposobnost Milanovićeve vlade na odlasku u vanjskoj politici. Konkretno - u arbitražnom postupku sa Slovenijom. Europska komisija je, naime, Milanovićevoj vladi poslala pismo u kojem sugerira nastavak arbitražnog postupka sa Slovenijom u slučaju Savudrijske vale. 

Izjavu dr. Kovača (i odgovore na pitanja) možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Počnite, napokon, raditi!

Europska komisija je poslala pismo hrvatskoj vladi i sugerirala da se nastavi arbitraža u graničnom sporu sa Slovenijom. Slovenska strana djelotvorno je lobirala. A Milanovićeva vlada nije djelotvorno objasnila EK da je najviše zakonodavno tijelo u RH - Hrvatski sabor - obvezao, na inicijativu HDZ-a, ovu vladu na izlazak Hrvatske iz Sporazuma o arbitraži. Nije dovoljno mahati zastavama na nekakvim skupovima i hiniti domoljublje. Ono se dokazuje svakodnevnim mukotrpnim radom - i na planu vanjske politike. Milanovića pozivamo da do kraja odradi mandat ove vlade u odlasku - objasni EK da je Hrvatski sabor odlučio da treba izaći iz tog sporazuma. 

Domoljublje nazbilj, umjesto nahvao

A gospođu Pusić pozivamo da se manje bavi svojom kandidaturom za glavnu tajnicu UN-a i malo vremena izdvoji za svoj temeljni posao - da objasni EK, partnerima u Europi i svijetu da za taj sporazum u Hrvatskoj više nema šanse da bude uvažavan. On je za Hrvatsku - nepostojeći! Gospodo u vladi, obavite posao do kraja! Radite domoljubno, nemojte samo glumiti domoljublje. Štitite granice EU. Budite efikasan član EU.

SDP-ov SINDROM NESPOSOBNOSTI

A nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih se odnosilo na to je li Neven Mimica (SDP) kao član europskih tijela mogao više učiniti. Dr. Kovač odgovorio je precizno, jasno, argumentirano:

- Gospodin Mimica je stranački prijatelj g. Milanovića. U EK je došao kao povjerenik - na prijedlog ove vlade. I on je imao priliku, kao predstavnik tijela koje je čuvar europskih ugovora, ukazati da ovo nije u nadležnosti EK - već zemalja članica EU. Riječ je, naime, o bilateralnom sporu. Kao samosvjestan član EK iz Hrvatske - trebao je obaviti svoj posao!