Ministar Rajko Ostojić nije ništa napravio u 20 mjeseci unatoč velikim obećanjima iz Plana 21. Štoviše, sustav se i materijalno i ljudski urušava - istaknuo je dr. Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo, u intervjuu u današnjem Večernjem listu.

Kao glavni uzrok katastrofalnog stanja dr. Ćorušić navodi, osim već notorne inkompetencije aktualne vlade i zostanka bilo kakve strateške vizije, činjenicu što se uopće ne zna tko kontrolira sustav:

- Je li to Ostojić, je li to Linić, ili je to premijer sa svojim trabantima koje je zaposlio i u kabinetu ministra i u HZZO-u. Nije normalno da se, u situaciji kad se najavljuje štrajk, ministar ne oglašava u javnosti. Nakon izbornog debakla u borbi za gradonačelnika Zagreba, ministar je ostao bez integriteta, a i bez političkog utjecaja u svojoj partiji, SDP-u. Prvu je grešku počinio kad je pristao da se, odlukom Linića, smanji doprinos za zdravstvo s 15 na 13 posto. Time se sam odrekao oko 1,8 milijardi kuna godišnjih prihoda. Zato se stanje radikalizira, osobito nakon što je raskinut stari kolektivni ugovor.

Kao još jednu veliku grešku ministra Ostojića dr. Ćorušić izdvaja nerazborito trošenje proračunskih sredstava, navodeći slučaj kupnje ECMO uređaja za 21 milijun kuna (bez PDV-a), premda će se koristiti 'možda jednom  u dvije godine'. S druge strane, potrebni uređaji dijele se bolnicama po partijskom ključu:

-  KB Dubrava, u kojoj je sanacijski upravitelj partijski povjerenik dr. Korolija, dobila je intraoperacijski CT uređaj za neurokiruršku djelatnost. Neshvatljivo je da takav uređaj ne može dobiti KBC Rebro, gdje se obavlja 5 puta više takvih operacija! 

U intervjuu u Večernjem listu predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a još je apostrofirao probleme dupliranja bolnica (tj. iracionalnog ulaganja u iste sadržaje u dvjema bolnicama koje su međusobno udaljene 15-tak kilometara), stopiranja projekta centara obiteljske medicine, raspada sustava hitne pomoći,  neraspisivanja natječaja za liječnike pripravnike, suspenzije kolektivnog ugovora… U nedogled bi se mogli nabrajati grijesi Kukuriku vlade.