Najnovije, jesenske ekonomske prognoze Europske komisije o snažnom rastu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 3,2 posto doista su dobre procjene trendova - ocijenio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavljamo s reformskim procesom

- Nastavljamo s aktivnostima u reformskom procesu stvaranja preduvjeta za još bolje makroekonomske pokazatelje - dodao je Plenković na završetku otvorenog dijela sjednice Vlade.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-otklonit-cemo-neutemeljene-teze-oporbe-i-nastaviti-s-gospodarskim-rastom

Najveća pohvala našoj Vladi!

Europska komisija, naime, povećala je danas procjenu rasta hrvatskog BDP-a s prijašnjih 2,9 na 3,2 posto.

Ocjena Komisije da je „restrukturiranje Agrokora imalo manji utjecaj na gospodarstvo u prvom polugodištu nego što se očekivalo te kako bi se u drugom polugodištu rast trebao ubrzati“ u biti je najveća moguća pohvala našoj Vladi!

A i najbolji odgovor na svakovrsne neutemeljene, arbitrarne kritike!

Veća procjena rasta nego prije krize u Agrokoru!

Jer, upravo je zbog izbijanja krize u Agrokoru Komisija u proljetnim prognozama bila smanjila procjenu rasta našeg BDP-a s prethodnih 3,1 na 2,9 posto. A sada nam je, ponovimo, još i povećala stopu rasta na 3,2 posto!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/oporba-zaboravlja-da-je-u-travnju-na-racunu-agrokora-bilo-6-kuna-i-da-su

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-otklonit-cemo-neutemeljene-teze-oporbe-i-nastaviti-s-gospodarskim-rastom

Vrlo dobri pokazatelji

I ostali argumenti Komisije potvrda su predanog rada Vlade predvođene predsjednikom Plenkovićem: snažni porast industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo; porast dolazaka turista i broja noćenja po dvoznamenkastim stopama; rast potrošnje; rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti; povećanje plaća; povoljni kreditni uvjeti; oporavak izvoza…

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-postali-ste-todoricev-glasnogovornik-zdusno-promovirate-sve-njegove-teze

Brži rast od prosjeka EU!

S obzirom na procjene u cijeloj Europskoj uniji, hrvatsko gospodarstvo raste brže od prosjeka. Na razini EU ove bi godine rast BDP-a mogao biti 2,3 posto.

Podsjetimo, i Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je nedavno procjenu rasta hrvatskog BDP-a s 2,9 na 3,1 posto, kao i Hrvatska narodna banka (HNB) - s 3 na 3,3 posto.

Snažno smanjivanje javnog duga

Komisija procjenjuje i da će proračunski manjak u Hrvatskoj ove i sljedeće godine biti 0,9 posto BDP-a, a 2019. oko 0,7 posto BDP-a. Očekuje i nastavak smanjenja javnog duga, koji bi ove godine trebao pasti na 80,3 posto BDP-a (s 82,9 na kraju prošle godine), dok bi iduće godine mogao skliznuti na 77,4 posto, a 2019. na 74,5 posto.

Komisijine procjene tek su neznatno „slabije“ od onog što planira Vlada RH. Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako bi javni dug sljedeće godine mogao pasti na 76,6 posto BDP-a, u 2019. na 73,4, a u 2020. na 69,5 posto BDP-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zahvaljujuci-gospodarskom-rastu-i-smanjivanju-javnog-duga-2020-planiramo