Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Bakru (Primorsko-goranska županija) - gdje je posjetio industrijsku zonu - odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama. Osvrnuo se, između ostalog, na poruku Europske komisije o arbitražnoj odluci vezanoj za pitanje granice između Hrvatske i Slovenije.

Jedinstven hrvatski stav

Predsjednik Plenković istaknuo je da je potrebno kontekstualizirati i hrvatski položaj i stav koji je, u kraćoj izjavi za medije, jučer izrekao potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Podsjetio je da je Hrvatska u pregovaračkom procesu s Europskom unijom krajem prošloga desetljeća - zbog otvorenih pitanja i pregovaračke blokade od Slovenije - izgubila dvije godine, a da joj zbog toga nikada od europskih institucija nije stigla isprika s obzirom da se radilo o bilateralnom pitanju koje nije imalo veze s pregovaračkim procesom.

- Prema tome, stav hrvatskih institucija ostaje jedinstven.

Bilateralno pitanje

Dodao je da bi bilo dobro da Europska komisija stoji u okviru svojih nadležnosti, naglasivši kako ona nema nikakve nadležnosti za arbitražne procese o graničnim pitanjima.

U tom je kontekstu kao primjer naveo da Belgija s Nizozemskom o granicama razgovara godinama, a da pritom ta tema nikada nije bila na dnevnom redu - ni Europske komisije ni Europskoga parlamenta.

- Stoga vrlo jasno od članova EK očekujem da poštuju činjenicu da je riječ o bilateralnom problemu o kojem je Hrvatska spremna razgovarati sa Slovenijom i nalaziti rješenja.

Na istim pozicijama

Ponovio je da je zbog kršenja međunarodnoga prava i protupravnih radnji slovenske strane, za Hrvatsku ovaj arbitražni proces kompromitiran i stoga je ne obvezuje.

- Ta se pozicija neće mijenjati!

Važnost dijaloga

Važnim je ocijenio predstojeći sastanak sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom u Ljubljani 12. srpnja.

- Sve naše reakcije razumne su i racionalne, a u izjavi prošlog tjedna naglasili smo da ne želimo nikakve jednostrane poteze od strane Slovenije, niti ćemo ih mi raditi. A razgovarat ćemo dalje o rješavanju pitanja granica u vremenu koje je pred nama.

 JASAN HODOGRAM IZRADE AKCIJSKOG PLANA

Na upit novinara, predsjednik Plenković osvrnuo se i na jučerašnji sastanak Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, odnosno na tvrdnje da se nacrt akcijskoga plana za provedbu razlikuje od same Strategije. Naglasio je da se radi tek o radnom dokumentu koji je u fazi nacrta te poručio kako tu temu ne treba mistificirati.

Pojasnio je da Strategija zahtijeva svoj provedbeni dokument, a u tom smislu akcijski plan nastoji u realnom dvogodišnjem okviru izvući one mjere koje se mogu provesti. Istaknuo je i da je Posebno stručno povjerenstvo jučer dogovorilo jasan hodogram s precizno utvrđenim odgovornostima pojedinih članova da dovrše rad na nacrtu akcijskoga plana, uz inpute odgovarajućih tijela državne uprave, kao i da taj dokument konsenzualno bude predstavljen na idućem sastanku 8. rujna.