(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 24. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, među ostalim, odluka o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom je obraćanju pažnju posvetio aktivnostima Vlade od sjednice održane prošlog tjedna u Sisku.

Cijena plina ostaje ista

Na samom početku, predsjednik Plenković je istaknuo da je Vlada osigurala da cijena plina ostane ista za kućanstva.

- Zahvaljujem kolegama iz Ministarstva okoliša i energetike na koordiniranim aktivnostima - o kojima smo u Banskim dvorima razgovarali i tijekom vikenda. Uključili smo sve relevantne aktere i osigurali da se cijena plina od travnja nadalje ne promijeni za kućanstva. To je bitna poruka koja je pokazala da se u dijalogu sa svim akterima te kroz temeljito i detaljno analiziranje strukture cijene plina može postići ovakav rezultat. Odluka će omogućiti našim građanima život bez poskupljenja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-donijela-odluku-cijena-plina-ostaje-ista

VIROEXPO & Projekt Slavonija

Predsjednik Plenković prošlog je tjedna, u nizu svojih aktivnosti, u Virovitici otvorio 22. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO.

- Poslali smo još jednu poruku privrženosti Vlade RH realizaciji Projekta Slavonija. Zahvaljujem ministru Tomislavu Tolušiću na gostoprimstvu, kao i njegovim suradnicima. To je sada vrlo ozbiljan sajam - koji privlači veliki broj ulagača. Ove je godine zemlja-partner bila Češka, ali i ostale srednjoeuropske zemlje su sudjelovale.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-otvorio-viroexpo-gospodarski-trendovi-ohrabrujuci-su-za-poduzetnike-obrtnike-i-poljoprivrednike/20214

Demografija - ključno pitanje hrvatskog društva

U osvrtu na konferenciju o demografiji - održanoj ovog tjedna u Zagrebu - Plenković je naglasio da je demografija ključno pitanje hrvatskog društva i budućnosti.

- Izložili smo temeljne odrednice demografske politike Vlade RH - od već osiguranih sredstava u državnom proračunu za povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada od 1. srpnja. Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike vodi računa o zakonskom okviru i uskoro će ga predložiti Hrvatskom saboru kako bi se ta mjera realizirala. Na konferenciji smo podsjetili i na poreznu reformu, koja ima pozitivne demografske učinke, osobito u pogledu povećanja osobnog odbitka za djecu, kao i na skorašnje donošenje Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Pritom je napomenuo da se pitanju demografije mora pristupiti cjelovito te da je ono trajna zadaća svih političkih aktera, i Vlade RH i ostalih institucija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-predstavio-sve-pronatalitetne-mjere-i-najavio-osnutak-vijeca-za

Nove mjere za zapošljavanje

U Banskim dvorima jučer su pak predstavljene nove mjere aktivne politike zapošljavanja. Kako je izdvojio Plenković, riječ je o devet konkretnih i korisnih mjera za mlade ljude.

- Za provedbu tih devet mjera osigurali smo dodatnih 1,5 milijardi kuna, velikim dijelom iz EU fondova. Time dajemo doprinos većoj zaposlenosti i smanjenju stope nezaposlenosti, osobito kod mladih i osoba s invaliditetom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-predstavljene-nove-mjere-aktivne-politike-zaposljavanja-osigurano-15

Kvalitetan rad dobio potvrdu

Plenković se osvrnuo i na rekordni rast hrvatskog BDP-a u posljednjem kvartalu 2016. godine.

- U tom tromjesečju BDP je narastao 3,4 posto! Ukupni rast BDP-a u prošloj godini iznosio je 2,9 posto. Očekujemo nastavak ovoga pozitivnog trenda. Dobro ja da naše projekcije rasta -koje smo iznijeli u smjernicama proračuna i Vladine fiskalne politike - sada dobivaju potvrdu ne samo od hrvatskih institucija, nego i od međunarodnih financijskih ustanova i Europske komisije. To je dodatno ohrabrenje i radu Vlade RH i našem gospodarstvu. Moramo i dalje stvarati kvalitetne preduvjete, prije svega za proizvodnju u Hrvatskoj. Tako jačamo mogućnosti za nova radna mjesta, ali i konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-rekordni-rast-bdp-zasluzna-je-vlada-rh-jer-se-bavimo-onim-bitnim-razvojem

Gospodarstvo u fokusu

Zaključio je da su upravo to one bitne teme hrvatskog društva i bitne zadaće Vlade RH.

- Apeliram na sve vas da se svakog dana vodimo onime zbog čega i jesmo tu - a to su interes hrvatskih ljudi, realizacija programa Vlade RH te stvaranje stabilnog političkog i pravnog ozračja. Fokus je na gospodarskom rastu i razvoju - uz društvenu solidarnost.

OSNOVANO VIJEĆE ZA SUOČAVANJE S POSLJEDICAMA VLADAVINE NEDEMOKRATSKIH REŽIMA

Vlada RH je na sjednici osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti. Predsjednik Plenković naglasio je da je rad Vijeća usmjeren na budućnost i nadilaženje društvenih podjela.

- Novim generacijama moramo prenijeti razumijevanje tragedije sustavnih kršenja ljudskih prava za vladavine nedemokratskih režima 20. stoljeća - istaknuo je Plenković u obrazloženju.