Iz Odbora za branitelje HDZ-a (predsjednik: Željko Dilber) pristigli su nam vrijedni materijali - s nedavne 22. obljetnice obrane Zadra. Povijesnoga 6. listopada 1991. JNA je, udružena s lokalnim i importiranim četnicima, napadom s kopna, mora i zraka pokušala osvojiti grad svetog Krševana. 

„Komandantova“ kava

Komandant neprijateljskih snaga kodnog imena „Mesing“ bahato je najavio da će toga istog dana, točno u 16 sati, na Narodnom trgu popiti kavu. No malobrojni su se branitelji uspjeli oduprijeti napadu, pri čemu je prijelomni trenutak - procjenjuju mnogi - bila odluka da krenu u protuudar, u kojem je jedan neprijateljski tenk uništen, a drugi oštećen. Nakon obrane grada započeli su pregovori: JNA se morala povući („izmjestiti“, kako se tada priopćavalo) iz 13 zadarskih vojarni.

- Bio je to jedan od najsvjetlijih dana u povijesti 3.000 godina starog grada, bili su to dani junaštva, hrabrosti i zajedništva kojima se moramo klanjati. Danas su pred nama druge obveze i zadaće, nadahnuti hrabrošću branitelja i stanovnika Zadra moramo nastaviti graditi svoj grad i svoju domovinu za koju su mnogi dali svoje živote - istaknuo je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Susret suboraca i prijatelja

Tijekom svečanog obilježavanja general Ante Gotovina susreo se sa svojim velikim prijateljem Željkom Dilberom i članovima Odbora za branitelje HDZ-a, o čijim aktivnostima možete više pročitati preko sljedećeg linka:

www.odborzabraniteljehdz.com

Iskoristimo priliku da upozorimo kako se na tim stranicama možete informirati i o sastanku koji je Odbor za branitelje, predvođen Željkom Dilberom, održao s pripadnicima HVO-a - invalidima Domovinskog rata. Tema - bolna: manevar SDP-ove vlade i ministra Predraga Matića da ranjenim HVO-ovcima ukine status hrvatskoga ratnoga vojnog invalida jer “nisu sudjelovali u obrani suvereniteta RH“.