(VIDEO) U Banskim dvorima danas je održana 34. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su, između ostalog, Prijedlog zaključka u vezi s izradom Prijedloga strateškog pregleda obrane i Nacrta dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske.   

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na jučerašnju saborsku raspravu o SDP-ovu prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja ministru financija dr. sc. Zdravku Marića.

Pamflet bez ikakvih dokaza

Predsjednik Plenković je odmah na početku uvodnog slova jasno kazao da nijedna od točaka iz SDP-ova zahtjeva nije bila potkrijepljena nikakvim dokazima i činjenicama.

- Svjedočili smo raspravi na temelju pamfleta. Vidjeli smo da postoje političke stranke i opcije koje su u stanju bez ikakvih dokaza nastojati u kontekstu političkog i medijskog pritiska ostaviti dojam da je kolega Marić za nešto kriv. Nikada neću dopustiti takvu vrstu diskvalificiranja, osuđivanja te političkog i medijskog presuđivanja kolegi ministru - koji je pokazao da je izrazito stručan.

I ljudski i profesionalni integritet

Dodao je da ministar Marić ima ljudski i profesionalni integritet.

- Za mene, ni u jednom trenutku nije postojala ni najmanja dilema da ga ja osobno, Vlada i HDZ trebamo i hoćemo braniti. To se zove politička lojalnost i uvjerenje u ono što radimo. Pokazalo se da kolege iz Mosta nemaju tu vrstu razmišljanja. Oni su bez ikakve rasprave i saslušanja argumenata digli ruke protiv povjerenja kolegi u Vladi. To ne može proći bez reakcije i odgovora. Riječ je o elementarnoj političkoj abecedi, timskom radu, korektnosti i ljudskosti.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/kolega-maric-ima-moje-povjerenje-most-je-razotkrio-svoju-nekorektnost-demagogiju-i

Branio bih ga i da je Mostov ministar!

Kako je naglasio Plenković - stati uz ministra Marića bio je dokaz vlastitog integriteta.

- Da je kolega Marić kojim slučajem bio ministar iz Mosta, ja bih se kao predsjednik Vlade ponio apsolutno jednako. Branio bih ga kao što sam branio i kolegu Marića. To trebaju znati kolege iz Mosta - to treba znati hrvatska javnost. To je ona ključna poruka - samo tako držimo do vlastitog integriteta.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/odbacujem-sve-objede-na-svoj-racun-ciste-savjesti-mogu-reci-da-sam-sve-poslove

Vrijeme razotkrivanja

U ovo vrijeme razotkrivanja - kazao je Plenković -  uvjeren sam da hrvatska javnost donosi zaključke.

- Monstruozne optužbe da ova Vlada, ja osobno, ili HDZ, ima namjeru svojim aktivnostima štititi bilo čije kaznene radnje i kriminal - a kamoli u kompaniji koja se zove Agrokor - neće proći. Ta vrsta manipulacije, spina, neistina, zlonamjernosti i nevjerojatnih optužbi - neće proći. Iz jednog razloga - lažne su!

Stabilnost i odgovornost

Zaključno, predsjednik Plenković je naglasio da sve aktivnosti koje poduzima su odgovorne i štite hrvatske interese.

- Nijedna aktivnost koju poduzimamo nije politikantskog, predizbornog karaktera. One su odgovorne, utemeljene na našem programu i s ciljem zaštite hrvatskih interesa. Bilo da je riječ o gospodarskim i financijskim pitanjima, bilo da je riječ o onim međunarodnim. Stoga smo našli i rješenje za ono što će utjecati na turizam - gužve na granici sa Slovenijom. To pokazuje koja je politička stranka odgovorna, tko rješava probleme, a tko ima cilj da u predizborne svrhe provodi svoje ciljeve - čak i u namjeri da zlorabi institucije RH. Ja osobno, HDZ i moja Vlada nikada nećemo raditi. To će birači znati vidjeti i prepoznati. Znat će procijeniti koji su to akteri na sceni faktori stabilnosti, a koji su artikulacija lijevog ili desnog prosvjednog osjećaja i političke agende. To je ključna razlika između odgovornih stranaka koji upravljaju državom na zakonit način, a koji imaju agendu rušenja.