Argumentirana, brojkama potkrijepljena kritika o kašnjenju Kukuriku vlade u pripremi EU projekata i, posljedično, u izvlačenju sredstava iz europskih fondova, koju je jučer u Šibeniku iznijela HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić, očito je dosta zažuljala potpredsjednika Vlade Branka Grčića. Kako bi pokušao zakamuflirati po aktualnu vladu bolne činjenice, jučer je nastupio u Dnevniku HTV-a te naširoko elaborirao „svoju istinu“ za današnji Večernji list. U tim istupima ne samo što si pripisuje HDZ-ove uspjehe, nego i iznosi netočne podatke, frizirajući ih onako kako mu to odgovara.  

Priopćenje (protuodgovor) HDZ-ova nacionalnog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove, koji vodi Ivana Maletić, prenosimo u cijelosti: 

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić ponovno je izjavio da se iskorištenost EU sredstava za njegovog mandata naglo poboljšala. Pritom navodi krive brojke i tvrdi da je prethodna Vlada ugovorila manje od 200 milijuna eura iz IPA (pretpristupnog fonda EU), a službena izvješća ga demantiraju jer je u njima točan podatak da je na dan 31. prosinca 2011. bilo ugovoreno 252,7 milijuna eura. S druge strane, hvali se da je u godinu i pol ugovorio više od 300 milijuna eura, a točno je da je u 2012. i prvoj polovini 2013. ugovoreno 245,1 milijun eura. 

Pritom ističemo, a što se iz službenih izvješća koja su redovito slana Hrvatskom saboru lako može provjeriti, da je više od 220 milijuna eura već 2011. bilo ili u postupku ugovaranja ili u zadnjoj fazi pripreme za ugovaranje iduće godine. No potpredsjednik te rezultate pripisuje svom tobože izvrsnom radu. To je sad već postalo zabrinjavajuće - očito je samog sebe uvjerio u neistine koje kontinuirano izgovara. No istina je neumoljiva: sva ugovaranja do kojih je tijekom 2012. došlo (a i veći dio ugovaranja u 2013.) rezultat su mukotrpnog rada prijašnje HDZ-ove vlade te dugotrajnih priprema kompleksne dokumentacije, osobito kada su u pitanju projekti u željeznicama, i procedura provođenja javne nabave koje su započele 2011. i završene tijekom iduće godine. 

Potpredsjednik kao „svoj uspjeh“ stalno nabraja projekte za koje su aplikacije još odavno bile pripremljene. Tako je za projekt željezničke pruge Dugo Selo -Križevci (vrijednosti 198 milijuna eura), a kojim se hvali u Večernjem listu, još u veljači 2011. projektna aplikacija poslana u Bruxelles. I što je učinio g. potpredsjednik? Umjesto da je taj projekt krenuo s ugovaranjem u 2012. kako je mogao i morao, g. Grčić o njemu govori kao da je to jedan od projekata koje ova Vlada priprema. Popis 50 projekata u vodama isto tako je pripremljen još 2011. te su tada i prve aplikacije poslane Europskoj komisiji na odobrenje (npr. Poreč je poslan u kolovozu 2011.). Kukuriku vlada usporila je sve te pripreme, očito pokušavajući pronaći nešto novo kako se ne bi morali hvaliti projektima iz vremena HDZ-ove Vlade. Ali, na žalost, nove projekte (za što itekako ima potrebe i prostora) nisu pokrenuli. 

Nemamo više strpljenja za polemike. Sva su HDZ-ova upozorenja dobronamjerna jer nam je na prvom mjestu naša država i naš narod za koji želimo osigurati uspješnu budućnost u Europskoj uniji. Stoga ćemo u rujnu u Hrvatskom saboru pokrenuti interpelaciju o radu Vlade vezano uz pripreme za korištenja EU fondova jer za svoju nesposobnost i nemar moraju odgovarati. 

Aktualna vlada iskorištava činjenicu što je problematika EU fondova kompleksna, pa ustrajno zavarava javnost krivim interpretacijama. Nitko ne želi interpretacije, hoćemo strateške dokumente i hoćemo dodatne popise projekata koji se pripremaju (a ne da u 2013. mašu s projektima iz 2011.). Ali ne u visini od nekoliko milijuna kuna, ovdje je riječ o milijardama, više od sto milijardi kuna projekata (kada uz EU sredstva dodamo i naše sufinanciranje) treba pripremiti i provesti. I umjesto da je Vladi cilj da to napravi što prije, zahukta projekte i time pokrene razvojni zamašnjak u državi, oni se „reorganiziraju“, već mjesecima „ustrojavaju“, pri čemu usporavaju uhodani sustav, slabe administrativne kapacitete i vode nas u siguran gubitak EU sredstava.