Na zajedničkoj sjednici Predsjedništava dviju sestrinskih stranaka, održanoj jučer u Međugorju, dogovorena je koordinacija svih aktivnosti na općim izborima u BiH (listopad 2014.), kao i na izborima u RH - onima europskim u svibnju te potom i predsjedničkim.„Obveza da skrbimo o Hrvatima iz BiH za nas nije samo ustavna, nego i duboko emotivna“ - istaknuo je Tomislav Karamarko te skupa s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem pozvao sve hrvatske stranke u BiH da zajedno nastupe na skorašnjim izborima. 

Međugorje, 2. veljače. Važan dan za naše sunarodnjake u BiH; važan za dan za jedinstvo, za budućnost Hrvata u objema njihovim državama, u objema našim domovinama - i Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH, dviju sestrinskih stranaka, održali su zajedničku sjednicu. 

Uoči sjednice, dvojica predsjednika i pred novinarima su iskazali jedinstvo, poručivši da je za ostvarivanje p(otp)une, a ne samo deklarativne ravnopravnosti našeg naroda u BiH potrebno da hrvatske stranke na izborima nastupe zajedno u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Domaćin Dragan Čović (HDZ BiH) najavio da će u ponedjeljak, 3. veljače, HNS donijeti konačnu odluku o zajedničkom nastupu. I obratio se drugoj po snazi hrvatskoj stranci u BiH i njenom predsjedniku Martinu Ragužu:

Nacionalni interesi iznad stranačkih!

- Vjerujem da će i kolege iz HDZ-a 1990. donijeti istu odluku, to je ono što čekamo, što priželjkujemo zadnja dva mjeseca. Zajedničkim nastupom stavili bismo nacionalne interese iznad onih stranačkih, jasno poručili da nikad nećemo pristati na manje od apsolutne jednakopravnosti s drugim narodima u BiH. 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kao mnogo puta do sada, apelirao je na zajedništvo političkih predstavnika Hrvata u susjednoj nam državi:

- Drago mi je da g. Čović pokazuje širinu u prihvaćanju svih ostalih hrvatskih snaga, bez obzira na njihove moguće razlike. Razlike koje je nužno prevladati, kao što je nužno i shvatiti težinu trenutka i odgovornosti. Tragedija je upravo u podjeli HDZ-a. Oni koji to ne shvate, koji se ne uklope u sinergiju bez koje Hrvati neće moći napokon postati ravnopravni, imat će povijesnu odgovornost pred svojim narodom.

Godina izbora i velikih očekivanja

Kako se navodi u priopćenju HDZ-a BiH, Čović je istaknuo da dvije stranke „žele zajednički promišljati 2014. kao godinu izbora i u BiH i u RH, s naglaskom na daljnju suradnju na svim razinama“. Stoga se na sjednici dvaju Predsjedništava i razgovaralo o zajedničkome Izbornom stožeru koji bi koordinirao sve aktivnosti na predstojećim općim izborima u BiH (listopad 2014.), kao i na izborima u RH - onima za Europski parlament u svibnju ove godine te potom i predsjedničkim.

Karamarko je, zahvalivši se Čoviću na gostoprimstvu i velikom interesu za njihove redovite radne susrete, još jednom pozvao na - zajedništvo:

- Naša je ustavna obveza skrbiti o Hrvatima iz BiH. Ali ona za nas nije samo ustavna, nego i duboko emotivna.