(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Gospiću - nakon predstavljanja kandidata na listi za IX. izbornu jedinicu - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POBJEDI NA IZBORIMA

Drago mi je da sam danas u pobjedničkoj IX. izbornoj jedinici - koja će na ovim izborima sigurno napraviti izvanredan, i još bolji rezultat, nego prošle godine. Ovom prigodom naglasili smo prioritete o gospodarskom rastu, novim radnim mjestima, konkurentnosti, društvenoj pravednosti, natalitetnoj politici, demografskoj obnovi i posebno o razvoju Ličko - senjske županije s naglaskom na poljoprivredu i ravnomjeran regionalni razvoj. Imamo sjajne kandidate - koji će u sljedeća dva tjedna, dodatnim angažmanom, pridobiti još veću potporu.

O PISANJU THE ECONOMISTA

Pročitajte pažljivo članak. Dio u članku koji se odnosi na mene, kao novom čelniku HDZ-a, govori o meni kao europskom zastupniku koji čvrsto pozicionira HDZ unutar obitelji Europske pučke stranke, stabilan desni centar, koji je okrenut prema ključnim temama. U proteklih nekoliko tjedana promijenili smo čitav politički diskurs i prošlost neće biti glavna tema ove kampanje - upravo HDZ nameće teme kao što su budućnost Hrvatske, mladi i stari i svi oni koji rade na boljitku Hrvatske. To je naš cilj. Imamo svoj put - siguran sam da ćemo ga kao buduća Vlada ostvariti.

O STANJU U EUROPSKOJ UNIJI

Tema je važna - migrantska, izbjeglička kriza, bitno je da Europska unija ojača temelj svoje politike, a to je zaštita vanjske granice, rješavanje kriza u korijenu, prije svega u Siriji, Iraku, na Bliskom Istoku i sjeveru Afrike, te očekujem da će premijer Tihomir Orešković izvijestiti o tome članove hrvatske Vlade. Bitno je da Europska unija pojača temelj svoje politike, a to je zaštita vanjskih granica, rješavanje kriza u Siriji, Iraku, Bliskom istoku i sjevernom dijelu Afrike. Hrvatska će pod vodstvom HDZ-a znati očuvati nacionalne interese, zaštititi granice i biti solidarna s onima koji su pobjegli od životne ugroze.