(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća naše stranke - dao je u Središnjici izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI

Razmotrili smo sve aktualne političke teme. Dobili smo jasnu sliku angažmana naših kandidatkinja i kandidata u kampanji za EU izbore. Zadovoljni smo angažiranim pristupom naših županijskih organizacija diljem Hrvatske. Sada su se Zelena i Plava skupina zamijenile - oni koji su u 1. ciklusu bili u sjevernom dijelu Hrvatske, sada su na jugu i obrnuto. Nastavljamo s našim aktivnostima, očekujemo daljnje promicanje našeg Programa „Hrvatska za generacije“, čvrsto utemeljenog na našoj proeuropskoj orijentaciji.

Raspravljali smo i o svim aktivnostima koje su iza nas - 24. obljetnica Bljeska u Okučanima, sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Novoj Gradiški, niz projekata za Vukovar, Split, Karlovac, Istru… Sjednica je, da zakljucim, bila dobra za motivaciju svih ključnih čelnika HDZ-a diljem Hrvatske za još jednu pobjedu na EU izborima.

O EU IZBORIMA

Idući Kongres EPP-a održat će se u Zagrebu. I to nije nimalo slučajno. HDZ je po relativnoj snazi jedna od najjačih stranaka unutar EPP-a. Malo tko, ako gledamo proporcionalno, dobiva 5 od 11 zastupnika. Primjerice, da biramo 96 eurozastupnika kao Njemačka, osvojili bismo više od 40. To je snaga HDZ-a na europskoj političkoj sceni. Naš je cilj 5 mandata!

O MANFREDU WEBERU

On je naš “spitzenkandidat” za predsjednika Europske komusije i stojimo iza njega. Dobio je golemu podršku na Kongresu EPP-a. Čujemo se svakih nekoliko dana - on će osobno doći u Zagreb zajedno s kancelarkom Merkel i dati nam podršku, jednako kao što ćemo i mi njemu. I Michela Barniera poznajem dugi niz godina - on odlično radi svoj posao. I njegova je podrška Weberu, kao i naša - nedvojbena!

O KARDINALU STEPINCU

Papa Franjo i ja razgovarali smo o toj temi prigodom mog posjeta Svetoj Stolici u listopadu 2017. godine. Po mom osobnom mišljenju, i mišljenju velike većine Hrvata, kardinal Stepinac zaslužuje kanonizaciju. No kada će se to dogoditi, ne odlučuju ni Vlada ni političke stranke. Naša su očekivanja pozitivna, znamo za proces, znamo za dijalog… To nije nešto od jučer. Pustimo da do toga dođe u trenutku za koji se smatra da je primjeren.

O AFERI SMS

Nemam tu više nikakvih osjećaja iznenađenja i zatečenosti. Izvršna vlast je jedno, policija i DORH drugo. Oni moraju svoj posao odraditi učinkovito i tu priču rasvijetliti do kraja. S Brkićem sam razgovarao čim se ta situacija pojavila. Sve što smo trebali reći većsmo si rekli i nemam više potrebu otvarati takvu vrstu razgovora. Kad se sve nadležne institucije do kraja angažiraju i očituju, onda ćemo znati o čemu se radi.