(VIDEO) HDZ je pobjednik izbora za Europski parlament. Prema zadnjim podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, naša je stranka osvojila 4 mandata i najveći broj glasova, odnosno 22.7 posto. Slijede SDP (4) s 18.69 posto, Hrvatski suverenisti s 8.49 posto (1), Mislav Kolakušić sa 7.87 (1), Živi zid s 5.67 (1) i Amsterdamska koalicija s 5.22 posto (1).

Veća izlaznost

Na kraju izborne noći, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković obratio se medijima. Istaknuo je da se, sudeći prema izlaznosti, hrvatski birači postupno identificiraju s europskim temama.

- Što se tiče izlaznosti, za razliku od 2013. i 2014. godine, sada smo došli do skoro 30 posto. To je jako dobro - hvala svima koji su sudjelovali u ovim izborima! Čestitam našim kandidatima, ali i svim drugim koji su dobili povjerenje hrvatskih građana i koji će zasigurno zastupati hrvatske interese u Europskom parlamentu.

Samostalno na izbore

Osvojili smo 4 mandata i HDZ-ovi će zastupnici nastaviti provoditi naše europske ambicije - nastavio je Plenković:

- Ovo je izrazito proeuropska Vlada, proeuropski vodimo HDZ. Doći ćemo polako do toga da će birači vidjeti tko rješava probleme hrvatske tranzicije - mi ćemo to i dalje raditi angažirano. Važno jest to da je HDZ na ove izbore principijelno i konsenzualno išao samostalno. To je odluka iza koje stojimo - smatramo da je ona ispravna i dobra. Došlo je očito do velike disperzije glasova. U takvim okolnostima, nekih je 1000-1500 glasova nedostajalo HDZ-u za 5. mandat. Time nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan što smo išli samostalno.

Predstavnica Hrvata iz BiH

Dodao je da će se zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu zalagati za hrvatske i europske vrijednosti, kao što su to činili i do sada.

- Drago mi je da je na našoj listi izabrana Željana Zovko kao zastupnica Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Time je poslana snažna poruka našim sunarodnjacima u toj zemlji.

Već ćemo sutra krenuti u analizu i vidjeti što smo mogli učiniti bolje. Današnji dan je za nas relativna pobjeda, bilo bi nam draže da je to nagrađeno 5. mandatom, ali to će očito morati pričekati sljedeći ciklus - zaključio je predsjednik Plenković.