(AUDIO) Predsjednik Tomislav Karamarko danas je ispred Središnjice naše stranke odgovarao na pitanja brojnih okupljenih predstavnika medija. Komentirao je, između ostalog, nastavak razgovora s predstavnicima Mosta, naš program reformi za oporavak gospodarstva i ozbiljnost situacije u državi…

Izjavu predsjednika HDZ-a poslušajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PREGOVORIMA

Počinje druga etapa razgovora za koju vjerujem da neće predugo trajati. Građanima je ova, ponovit ću termin, „trakavica“ nepodnošljiva. Prezentirali smo naš program koji je realan i stručno sastavljen. Ne vidim razlog da se ne donesu neke odluke. Bit ću danas na sastanku - sve što bude potrebno diskutirat ćemo. Mene isto zanima kako će to sve skupa izgledati. Čujemo razne verzije onoga što će danas biti i kakve Most sada stavove ima. Najbolje je da saslušamo Most  - bit ćemo svi skupa pametniji. 

O TEŠKOM STANJU U GOSPODARSTVU

Pitate me „imam li asa u rukavu“? Ne bavim se kockanjem i kartanjem, ovo je preozbiljno. Rekao bih čak da je ovo pitanje sudbine Hrvatske, na raskrižju smo - gospodarstvo je u kolapsu. Ponovit ću ono što sam neki dan rekao - pogledajte čime se bavimo od izbora. Ne bavimo se, primjerice, ljudima sa znanjem koji bi mogli preuzeti određene resore i pomoći da se zemlja što prije izvuče iz krize. Bavimo se razgovorima i pregovorima, ne želim da dio krivice padne na Hrvatsku demokratsku zajednicu. Jer, mi smo za rješenje. Fleksibilno smo i bit ćemo fleksibilni u razgovorima. Vidjet ćemo kako će to danas izgledati. Jaki smo u tom djelu - ako mislite na potpise. 

O NOVIM IZBORIMA

Novi izbori uvijek postoje kao opcija. Hrvatska demokratska zajednica bi voljela da ne bude novih izbora. Razlog je jednostavan i vrlo pragmatičan - to košta oko 120 milijuna kuna. Do kada tako? Svaki novi izbori koštaju naše građane, to ide njima iz džepova. I to nije dobro. No, ako dođe do novih izbora opet ćemo pobijediti.  

O POLITIČKOJ KULTURI

Kad smo imali pitanje arbitraže i odnosa sa Slovenijom imali smo sastanak s Milanovićem. Sastanak je bio dobar. Ne smijemo biti asocijalni. Borba u „političkom ringu“ zna biti vrlo beskrupulozna, ružna, bezobrazna i zločesta. To nije dobro! Diskurs uvreda nije dobar! To sve skupa treba ublažiti - da možemo biti politički oštri protivnici, ne neprijatelji. Što se tiče ljudskih odnosa, moramo biti civilizirani. Uvijek sam za to.