Da kome izvan Hrvatske to kažete, ne bi vam vjerovao. Smatrao bi to nemogućim. Kao da smo se vratili u neka bivša vremena. „Javna televizija“ jednostavno je prešutjela novinsku konferenciju HDZ-a o postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru. Cenzurirala je stajalište najjače hrvatske stranke o temi koja potresa Hrvatsku. No to je tek polovica skandala. Priopćenje glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića donosimo u cijelosti:

Manipulacija i cenzura o temi dvojezičnih natpisa u Vukovaru - koje su u središnjem Dnevniku HTV-a viđene u utorak (10. rujna) i srijedu (11. rujna) - podsjetile su na Yutel. Na žalost, daleko su od novinarskog i uredničkog profesionalizma  i od onog što bi javna televizija trebala biti. 

Kako drukčije objasniti cenzuru koja se dogodila u prekjučerašnjem središnjem Dnevniku (urednici Branko Nađvinski i Ankica Posavljak) i Dnevniku 3 (ur. Branko Nađvinski i Damir Smrtić)? U njima ni riječju nije spomenuta HDZ-ova novinska konferencija na temu dvojezičnih ploča u Vukovaru na kojoj je, usput rečeno, bila ekipa HTV-a i uredno je snimila. Činjenica da se svjesno ignoriralo stajalište najjače hrvatske stranke o tako važnoj temi već je po sebi skandalozna. Razmjeri skandala tim su veći što su u središnjem Dnevniku objavljene izjave predsjednika Josipovića o njegovoj „vukovarskoj inicijativi“ i napad premijera Milanovića na HDZ, a nije objavljen HDZ-ov stav koji je izrečen na novinskoj konferenciji.  

U središnjem Dnevniku HTV-a u utorak (ur. Đurica Drobac i Tatjana Munižaba) prekršeno je elementarno profesionalno pravilo o „drugoj strani“, a u prilogu o Vukovaru emitirane su čak tri izjave u kojima se kritizira HDZ-ova inicijativa o promjeni Statuta Grada Vukovara, a da HDZ također nije imao priliku obrazložiti svoje stajalište. Još gore, sve tri izjave dane su kao reakcija na izmišljenu tezu koju nitko iz HDZ-a nikada nije izrekao - da će se promjenom Statuta riješiti svi prijepori s provedbom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. HTV je time pribjegao ne samo cenzuri, nego podjednako i manipulaciji i krivotvorenju činjenica. A sve se to radi kako bi šira javnost ostala prikraćena za informaciju o pravom značenju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji de facto priječi postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru, pogotovo na ovako nasilnički i rigidan način kako to čini Milanovićeva vlada.

Sada je, nadamo se, svima jasnije zašto je - unatoč  ne samo našim upozorenjima, nego i apelima iz EU - promijenjen Zakon o HRT-u i zašto je za glavnog ravnatelja ustoličen visoki funkcionar bivšega komunističkog režima Goran Radman koji je - temeljem tada stečenog iskustva - odmah nakon ustoličenja doslovno pomeo sve njemu i partiji nepoćudne kadrove. 

U utorak je u Dnevniku HTV-a na djelu bila manipulacija. U srijedu cenzura. Što je sljedeće?