Jednostavno rečeno, HDZ nudi sasvim drugačiji ekonomski koncept od aktualne, diletantske vlade. Među svemu ostalim, buduća će vlada napraviti dva bitna zaokreta. Prvi: za razliku od SDP-a, koji je povećao porezni teret građanima i poduzetnicima, HDZ put k oporavku vidi upravo u smanjivanju poreza. Drugi zaokret koji HDZ nudi jest promjena koncepta prema kojem je država bila najvažniji poduzetnik, posebice u pogledu investicija - ističe to Hrvoje Marušić, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a (ZPO) u intervjuu u jučerašnjoj Slobodnoj Dalmaciji. Razgovor prenosimo u cijelosti, s uvodom novinara Dražena Gudića

Gospodarski program HDZ-a vrlo je tražena roba, ali i jedna od najbolje skrivenih hrvatskih tajni. U posao su, kažu, uključeni i njemački eksperti, a svoj doprinos dat će i brojni hrvatski poduzetnici kojima će stranka od idućeg tjedna dati priliku da ukažu na probleme i ponude ideje za uspješnije poslovanje. Anketa je projekt HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika kojoj je na čelu Hrvoje Marušić. Njezini rezultati pretočit će se u ideje kojima HDZ kani dobiti izbore i pokrenuti Hrvatsku.

Ima li HDZ gospodarski program i ako ga ima, zašto ga drži podalje od javnosti?

Ozbiljna stranka godinu dana prije izbora ne izlazi u javnost s detaljnim programom. Naravno da imamo gospodarski program, ali na detaljima se još radi. No, glavne smjernice nisu tajna.

Koje su čvrste konture tog plana?

Jednostavno rečeno, HDZ gospodarska rješenja za Hrvatsku vidi u sasvim drugačijem konceptu od postojećeg. Napravit će se dva bitna i velika zaokreta. Prvo, za razliku od sadašnje vlasti, koja je povećala porezni teret građanima i poduzetnicima, HDZ put k oporavku ekonomije vidi upravo u smanjivanju poreza. Drugi veliki zaokret koji HDZ nudi kao rješenje je promjena koncepta u kojemu je država bila najvažniji poduzetnik, posebice u pogledu investicija.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/umjesto-modela-rezova-i-otpustanja-hdz-n...

Što bi ti zaokreti trebali promijeniti u životu građana?

Građani bi trebali znatno lakše disati. Predviđa se niz poreznih olakšica, kao i povratak nekih ukinutih poreznih oslobodanja. Ide se na zaštitu srednjeg sloja smanjivanjem najviše stope poreza na dohodak, s olakšicama svim štedišama. Protiv smo poreza na imovinu i nekretnine. Uvest ćemo studentske kredite i olakšice za školovanje djece. Poticat će se investicije, pogotovo u proizvodnju za izvoz i nove tehnologije.

Vremena nema. Koliko se brzo može pokrenuti gospodarstvo?

Puno brže od reforme javne uprave. Dobra porezna reforma može preko noći pokrenuti stvari. Imamo golemu štednju u bankama, preko 85 posto ljudi ima vlastitu imovinu i nekretnine. To pokazuje da su poduzetnici i radnici žilava vrsta. Potencijal za brzi rast imamo, a kad je tu zakonodavni okvir, ulaz svježeg kapitala dogodit će se vrlo brzo. Paralelno s tim ide reforma javne uprave i tvrtki. Nemoguće je s reformom javnog sektora započeti bez razvoja i rasta gospodarstva jer bi to značilo otpuštanje, dublju krizu i porast siromaštva. Preduvjet reforme javne uprave je gospodarski rast.

A racionalizacija lokalne uprave?

Tek poslije gospodarskog rasta, uz jasne kriterije. Dotad je to obična demagogija. Nemamo pravo tolike ljude potjerati na ulicu.

Hoće li nas spasiti nafta iz Jadrana?

Planiramo forsirati obnovljivu energiju, poput sunčeve. Bolje da se naše sunce kao energija izvozi nego da se po Jadranu posiju platforme koje će zaprijetiti turizmu.

Kako biste manjim poreznim prihodima rješavali visoki deficit?

Manje stope znače više investicija, zapošljavanja, rasta standarda, izvoza i potrošnje i na kraju više prihoda u proračunu. Stope mogu ići i do minimuma da bi se ljude zaposlilo. Vidjeli smo da dizanje stope siromaši proračun i pada broj zaposlenih. Novac ne ide u gospodarske tokove, nego u banke i šušte.

Uključuje li porezno rasterećenje i manji PDV?

PDV se mora smanjiti. Treba napraviti reformu poreznog sustava, a cilj su niža ukupna davanja. Stimulirati rast i razvoj može se nižom cijenom rada kroz razna davanja. Ne može mini market u Komiži i u Zagrebu plaćati jednaki porez. Treba stimulirati rad na otocima i ostalim “pasivnim“ područjima. Porezna politika mora biti u interesu naroda.

Ne želite državu kao glavnog poduzetnika. Koga želite?

HDZ surađuje i podupire privatno poduzetništvo u stvaranju zaposlenosti i narodnog bogatstva. Provodit će se tržišno-socijalno gospodarstvo. Zadaća države je ohrabriti poduzetnike, a ne biti poduzetnik.
Planira li se nešto konkretno u tom smislu?
Poduzetnike i obrtnike ćemo izravno pitati gdje su problemi i rješenja. Opsežnu javnu anketu ćemo dostaviti svim poduzetnicima koji žele surađivati. Odbor za gospodarstvo HDZ-a najvažnije će rezultate uključiti u stranački gospodarski program.

Zna li HDZ kako izići iz za čaranoga kruga u kojemu su rashodi uvijek veći od prihoda, zbog administracije i skupe države?

Golem je višak u administraciji i javnim tvrtkama. Reforma je nužna. Ali, cilj ne mogu biti otpuštanja. Javni sektor mora podići razinu usluga, a država ukidati propise koji guše biznis. Porezna politika mora biti igra mrkve i batine, stimulirati ono čega nema i destimulirati visokim stopama viškove.

Što kanite posebno stimulirati?

Put hrvatskog razvoja je razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a ne u velikim sustavima. Socijalnu sliku države treba promijeniti. Neki od bivših HDZ-ovih kadrova nisu se uklopili u ta razmišljanja pa su otišli. Možda ih bude još.

Govorite o Martini Dalić?

Napustila je stranku jer se nije složila s konceptom o kojem govorim, preferiranju manjeg poduzetništva na račun krupnoga kapitala. Nije se složila ni da ministar financija mora biti strateg, a ne knjigovođa. O njoj ništa loše, radila je korektno, ali se u novoj gospodarskoj politici ne bi snašla. Ili je ne prihvaća.

Rekla je da odlazi jer HDZ nije spreman za reforme?

Baš suprotno, HDZ je načistu da se mora ići u velike reforme. Da bismo prihode povećali, poduzetnike ćemo motivirati na ulaganja. Porezna politika je temelj budućeg razvoja.

Koje su još bitne razlike u odnosu na ovu Vladu?

Ova Vlada uglavnom se bavi kresanjem rashoda. Čak zadire u radnička prava, što je neprihvatljivo. Najvažniji ministar u našoj Vladi bit će gospodarstveni strateg, zadužen za rast prihoda.