Naši pozivi Vladi da poštuje zakonitost i prekine mučnu situaciju za sve u Vukovaru nisu naišli na odaziv. Umjesto da riješi problem odnosa prema dvojezičnosti, Vlada je dopustila da on eskalira. Pokazuju to i najnoviji događaji u Udbini gdje su, na žalost, razbijene dvojezične ploče. Takvo ponašanje najoštrije osuđujemo. Ali odgovornom za te događaje držimo Vladu - ističe se u priopćenju HDZ-a 

Milanovićeva Vlada, u posvemašnjem nedostatku opravdanja za svoje štetne postupke, ponovno je  učinila ono što ionako stalno čini - potražila je „krivca“, nastojeći skrenuti pozornost s vlastite odgovornosti. Insinuirala je da HDZ vodi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. 

Ili, vice versa, da su prosvjednici protiv ćiriličnih ploča „pijuni Tomislava Karamarka“. Svejedno. U oba slučaja SDP i družina iznovice su demonstrirali s koliko se podcjenjivanja odnose spram branitelja i žrtava grada-heroja. Priopćenje HDZ-a prenosimo u cijelosti. Međunaslovi su urednički:

Svjesna instrumentalizacija 

Nisu nas iznenadile ovakve optužbe Vlade nakon što je u Vukovaru na nezakonit način pokušala implementirati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Pogotovo jer je svakome jasno da je aktualna vlast nasilnim noćnim postavljanjem dvojezičnih ploča htjela instrumentalizirati vukovarsku tragediju na najprizemniji mogući način kako bi prekrila svoju sramotu zbog Lex Perković i posljedice koje je on izazvao po međunarodni ugled i položaj Hrvatske. 

O tome svjedoče i napori koje su vladajući uložili kako bi pitanje ćirilice u Vukovaru pokušali progurati Europskoj komisiji kao problem. Ali, za razliku od njih, članovi Komisije dobro znaju što se u Vukovaru događalo.  

Odgovornost zbog ignoriranja istine 

Apsurdne su, ali i vrijeđanje zdrave pameti, izjave kojima se implicira da bi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja branitelje i obitelji žrtava velikosrpske agresije, trebao ikog da ga vodi. HDZ, međutim - kao što smo više puta javno naglašavali - podržava sve ono što je prihvatljivo stradalnicima, braniteljima i građanima Vukovara. To više što za takvo njihovo stajalište postoji čvrsto uporište u članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - članku koji i danas Vlada, predsjednik, ali, na žalost, i pravni eksperti uporno ignoriraju - čime preuzimaju odgovornost. 

HDZ podržava sva prava nacionalnih manjina i podržava uvođenje dvojezičnosti svugdje gdje je to izvedivo, sukladno Ustavnom zakonu, što smo više puta i dokazali. 

Uzaludni pozivi na razum

Naši pozivi Vladi da poštuje zakonitost i prekine mučnu situaciju za sve u Vukovaru nisu naišli na odaziv. Umjesto da riješi problem odnosa prema dvojezičnosti, Vlada je dopustila da on eskalira. Pokazuju to i najnoviji događaji u Udbini gdje su, na žalost, razbijene dvojezične ploče. 

Takvo ponašanje najoštrije osuđujemo. Ali odgovornom za te događaje, iz gore navedenih razloga, držimo Vladu koja je krivom politikom u Vukovaru isprovocirala ovakvo neprimjereno ponašanje u Udbini. 

Energiju trošite na teško socijalno stanje!

Pozivamo još jednom Vladu da prestane s protuzakonitom implementacijom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, da poštuje volju stradalnika Vukovara i napokon prekine ovu mučnu situaciju. 

Pozivamo Vladu i da se posveti svome primarnom poslu - za koji je i dobila mandat - a to je da Vukovarcima, ali i svima nama, osigura uvjete za bolji standard, te da svoju energiju počne trošiti na popravljanje teške gospodarske i socijalne situacije u koju nas je dovela svojim neznanjem i nesposobnošću.