U srijedu 23. travnja Zaklada hrvatskog državnog zavjeta (zajedno sa Zakladom Hanns Seidel) organizira Konferenciju o investicijskim potencijalima Hrvatske na kojoj će naša stranka predstaviti dio velikih projekata kojima će, nakon što dođe na vlast, pokrenuti zamrlo hrvatsko gospodarstvo. Tim je povodom u današnjemu blagdanskom trobroju Večernjeg lista objavljen intervju s prof. dr. Markom Kolakovićem, predsjednikom nacionalnog Odbora za gospodarstvo HDZ-a. Prenosimo neke od njegovih poruka

O ODLUČNIJOJ ULOZI DRŽAVE

Istina je da Hrvatskoj danas kronično nedostaju novi projekti i investicije. Generalno, svaki projekt, i veliki i mali, koji otvara nova radna mjesta, treba pozdraviti. Jer, direktne strane investicije u Hrvatsku prošle su godine pale za 60%, a zadnjih dana čitamo da je ugledni londonski The Economist hrvatsku ekonomiju svrstao među deset najlošijih u svijetu.

Uz takve pokazatelje teško se može očekivati „investicijska oluja“ te je u ovoj situaciji potrebna odlučnija uloga države u zaustavljanju takvih trendova i pokretanja gospodarskog kotača u pozitivnom smjeru. (…) Prisjetimo se samo „New Deala“, koji je omogućio Americi izlazak iz Velike krize s početka prošlog stoljeća, pa sve do sofisticiranijih mjera kojom su SAD, ali i Njemačka, čvrsto pomogle oporavku gospodarstva i izlasku iz ove zadnje svjetske krize.

Stoga je cilj inicijative HDZ-a uz pomoć glavnih projekata pokrenuti i čitav niz drugih manjih projekata te tako stvoriti prilike za male i srednje poduzetnike te obrtnike. 

O HDZ-ovim PROJEKTIMA

Pripremljeno je desetak projekata - od izgradnje kanala Dunav-Sava, navodnjavanja Slavonije, izgradnje cestovnih i željezničkih koridora, luka u Rijeci, Zadru i Vukovaru, energetike, pa sve do povezivanja jadranskih otoka i rješenja problema zbrinjavanja otpada. Neki će biti prezentirani u srijedu, a ostali na sljedećem forumu koji se priprema za jesen. Svi ti projekti, promatrajući ih pojedinačno, nude otvaranje novih radnih mjesta i priliku za domaće poduzetnike. Ove projekte bi trebalo ipak promatrati šire te ih generalno sagledati kao nacionalnu okosnicu za pokretanje i daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva u cjelini kao i u konačnici, već legendarnog povezivanja zelene i plave Hrvatske, tj. proizvodnje hrane za domaće potrebe, za potrebe razvoja turizma, ali i kao hrvatski izvozni proizvod. Svi ovi projekti ciljani su prvenstveno na većinsko financiranje kroz fondove Europske unije za što su nam trenutno otvorene velike prilike koje neće još dugo potrajati.

O PODMORSKIM TUNELIMA

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izgradnjom-podmorskih-tunela-potaknut-cemo-naseljavanje-otoka

O izgradnji jadranskih tunela i povezivanja otoka već je dosta napisano - od toga da je to inovativno rješenje koje i drugi primjenjuju, primjerice skandinavske zemlje i Japan, pa do toga da je to višestruko jeftinije i brže rješenje od klasičnih mostova, a otvara i priliku domaćim izvođačima, brodogradilištima i drugim kooperantima, za ozbiljan angažman u proizvodnji komponenti. Pritom treba naglasiti da izgradnja tunela nije namijenjena samo za lokalno stanovništvo na otocima (kojeg nažalost više nema dovoljno), nego i za stavljanje tih otoka u funkciju strateškog razvoja hrvatskog turizma.

Kolakovićev intervju u cijelosti možete pročitati ovdje.

 

PrivitakVeličina
20140419kolakovic.intervl.pdf19.5 MB