HDZ namjerava u Hrvatskom saboru pokrenuti inicijativu za definiranje krajnjeg datuma za raspisivanje i održavanje parlamentarnih izbora, potvrdio je za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (HINA) predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Dodao je kako će za ostvarenje te inicijative nastojati postići konsenzus i etičko suglasje parlamentarnih stranaka.

- Nužno je postići suglasnost tako da onaj tko obnaša vlast ubuduće ima zadan krajnji rok do kojeg mora obznaniti krajnji datum za raspisivanje, odnosno održavanje izbora kako bi novoizabrana vlast nesmetano i na vrijeme mogla donijeti proračun, kazao je Karamarko. Ističe da za ostvarenje te inicijative nije potrebno mijenjati Ustav Republike Hrvatske.

Onemogućiti eksperimentiranje državnim proračunom

Istaknuo je da je državni proračun temeljni financijski dokument svake države, a eksperimenti s njegovim donošenjem izravno utječu na financijsku i gospodarsku stabilnost Hrvatske te takve eksperimente treba onemogućiti.

Karamarko je kazao i da je pravovremeno donošenje proračuna izravno povezano i s povlačenjem sredstava iz EU fondova.

- Rezultati tog povlačenja su slabašni, pa bi bilo štetno i ovako nedostatno povlačenje sredstava dodatno opterećivati nepravodobnim donošenjem proračuna, napominje predsjednik HDZ-a.

Preuzimanje odgovornosti i zaštita nacionalnih interesa

Naglašava kako se HDZ takvom inicijativom izravno obvezuje da će se, preuzimanjem odgovornosti za upravljanje Hrvatskom, pridržavati tog demokratskog, etičkog i općekorisnog standarda bez obzira na to hoće li ga prihvatiti ostale stranke.

- To će biti i novi demokratski standard HDZ-a jer mi kao najveća stranka moramo biti baštinik najviših demokratskih standarda, zaštitnik nacionalnih interesa i zagovornik političke i financijske stabilnosti, zaključio je Karamarko.