Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravi danas i sutra u Sofiji, gdje sudjeluje na 7. sastanku šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine.

Prvi dan boravka započeo je susretom s predsjednikom Vlade Narodne Republike Kine Li Keqiangom.

Izrazito dobro za Hrvatsku i Kinu

U izjavi za medije, po završetku sastanka, predsjednik Vlade kazao je da je s kineskim premijerom dogovoreno da Hrvatska 2019. godine bude domaćin sastanka između 16 država srednje i istočne Europe i Kine.

- Prvi put ćemo biti domaćin ovoga sastanka. Na tome je hrvatska politika i diplomacija radila od našeg zadnjeg susreta u Budimpešti prije sedam mjeseci. Upravo smo premijer Li i ja potvrdili tu činjenicu.

Plenković je dodao da će to sutra biti usvojeno u zajedničkoj izjavi svih 17 zemalja.

- To je izrazito dobro za Hrvatsku i Kinu.

Od zadnjeg susreta u Budimpešti dogovoreno je održavanje sastanka ministara turizma u Dubrovniku u rujnu ove godine, a kineska kompanija China Road and Bridge Corporation dobila je ugovor za izgradnju Pelješkoga mosta što je - ocijenio je predsjednik Plenković - otvorilo sastavim jednu novu stranicu odnosa između Kine i Hrvatske.

Jačanje suradnje Hrvatske i Kine

Predsjednik Plenković izrazio je uvjerenje da će sljedeći sastanak Kina+16, koji će održati u Hrvatskoj, kada će kineski premijer i bilateralno posjeti našu zemlju, pridonijeti jačanju suradnje dviju zemalja na području malih i srednjih poduzeća, turizma, ali i na području prometa.

Kazao je da je Hrvatska zainteresirana za daljnju suradnju s Kinom u vezi s hrvatskim lukama, osobito Rijeke i Zadra, ali i suradnju na području željezničkoga prometa.

- Jedna od tema je bila i pruga na Mediteranskom željezničkom koridoru, Rijeka-Zagreb-mađarska granica i dalje prema Ukrajini.

Napomeno je da je, također, dogovoreno da se tijekom 2019. između Kine i Hrvatske održe različita događanja na području kulturne suradnje.

- Naše Ministarstvo kulture promovirat će Hrvatsku u Kini, a isto tako će se Kina promovirati u Hrvatskoj, što smatramo da je jako dobro.

Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska gospodarska komora otvorila ured u Šangaju i najavio da će isto učiniti i Hrvatska turistička zajednica.

- Imamo preko 180 tisuća kineskih gostiju u Hrvatskoj i taj će se broj zasigurno povećati jer je Hrvatska prepoznata kao najzanimljivija nova destinacija za kineske turiste. Nastojimo dogovoriti izravnu zračnu povezanost između Zagreba i Pekinga te Zagreba i Šangaja.

Dodao je da su razgovori s premijerom Lijem dobar uvod u sutrašnji summit. 

Modernizacija željezničke infrastrukture

Upitan ima li konkretnih planova vezano za Luku Zadar, Plenković je kazao je u Sofiji i zadarski župan Božidar Longin, koji je održao sastanke s kineskim partnerima.

- Mislim da tu jako brzo radimo na konkretiziranju suradnje.

Također je naglasio da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dobilo zaduženje da do summita u Zagrebu pokuša napraviti važan iskorak na području željezničkog prometa. Dodao je da je s njim u Sofiji i državna tajnica zadužena za željeznički promet Nikolina Brnjac.

Predsjednik Plenković naglasio je da Hrvatske ima sjajnu cestovnu infrastrukturu, osobito autoceste. Dodao je da je jako puno uloženo u zračne i morske luke.

- Mislim da je sada vrijeme za jedan značajan iskorak za modernizaciju željezničke infrastrukture i tu smo spremni za partnerstvo s Kinom.

Prigoda za bolji dijalog

Upitan koliko je bitna suradnja svih članica 16+1, među kojima Hrvatske, Srbije i ostalih, predsjednik Vlade je odgovorio:

- Ovo je po meni jedan jako dobar i koristan format za održavanje kontinuiranog dijaloga na najvišoj razini. Nisam još ni pune dvije godine predsjednik Vlade, a kalendarski je ispalo da je za mene ovo treći sastanak na vrhu s Kinom, i još smo uspjeli dogovoriti da Hrvatska bude domaćin. Znači, u manje od tri godine, ovaj koncept suradnje 'Jedan pojas, jedan put' - koji je Kina razvila - je i za Hrvatsku i za druge države iz srednje i jugoistoka Europe, pa naravno i za Srbiju, prigoda za jačanje ekonomske suradnje za bolji dijalog, a ja bih rekao i za jednu konkretniju participaciju u globalnim zbivanjima.

Četiri modula suradnje

Predsjednik Plenković je dodao da je Kina globalni akter, čija su  snaga proizvodnje i utjecaj njezinog izvoza, relevantni  za globalne trgovinske odnose. Kazao je da je Kina nerijetko tema i sastanaka Europskoga vijeća na kojima se često razgovara o globalnoj trgovini te ovakve sastanke ocjenjuje izrazito dobrima.

Naglasio je  da Hrvatska s Kinom ima četiri modula suradnje:

- Jedan je naš bilateralni, drugi je 16+1, treći je suradnja  između Europske unije i Kine, dok je četvrti naš dijalog na razini Ujedinjenih naroda. Kroz ta četiri komplementarna formata, nastojimo graditi i naše interese i naše odnose.

Format 16+1 nije protiv interesa Europske unije

Novinare je zanimalo postoje li pritisci iz Europske unije da se s Kinom ne surađuje. Premijer Plenković ocijenio je da ne stoji teza da se ova vrsta dijaloga sa 16 zemalja tumači kao inicijativa Kine za fragmentacijom Europske unije.

- Dijalog koji postoji na razini Unije je šireg karaktera; ovdje je to prigoda i za bilateralne odnose.  Isto  tako i za jedan širi okvir projekata od regionalnog značaja koji mogu pridonijeti dobrim odnosima Kine s više zemalja odjednom, ali nisu protiv interesa Europske unije. To je ono što je najvažnije.

O guverneru HNB-a

Na upit o budućem guverneru Hrvatske narodne banke, predsjednik Vlade je odgovorio da se radi o vrlo važnoj funkciji te da će idućega tjedna Hrvatski sabor u paketu odlučiti i o guverneru, zamjeniku guvernera i trojici vice-guvernera kojima  mandat svima uskoro završava.  

- Procedura je na Hrvatskome saboru - pojasnio je.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije

Upitan je li upoznat s postupkom predsjednice Republike koja je, u vezi s hrvatskim predsjedanjem Europskom unijom, svoje planove na tu temu već predstavila predsjednicima Austrije i Slovenije, premijer Plenković je potvrdio da je sve što predsjednica govori na tragu hrvatske politike i  širokih okvira prioriteta hrvatskog predsjedanja 2020. Vijećem Europske unije.

- Kao što znate, predsjedništva funkcioniraju na načelu trija. Početkom 2019. godine, Rumunjska će preuzeti predsjedanje, potom Finska i nakon toga Hrvatska. Mi usuglašavamo naše prioritete s ove dvije zemlje. Sve što je predsjednica rekla je u  okviru onoga što će Vlada formalno staviti na stol i tu nema nikakvih diskrepancija.

Nada u sutrašnju pobjedu Hrvatske

Na kraju susreta s novinarima, predsjednik Plenković komentirao je i događanja u vezi sa Svjetskim nogometnim prvenstvom. U nemogućnosti da i sam to učini, s obzirom na sastanke koje sutra ima u Sofiji, drago mu je što će predsjednica RH ići na tu utakmicu. Vjeruje da će i za druge, pobijedi li Hrvatska na sutrašnjoj utakmici, biti još najmanje dvije prigode za to.

SUSRET S HRVATSKIM ISELJENICIMA I GOSPODARSTVENICIMA

Tijekom boravka u Sofiji, predsjednik Plenković susreo se i s hrvatskim iseljenicima i gospodarstvenicima.

Uz predsjednika Vlade u Sofiji su državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.