U povodu Dana Europe, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac i voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević družili su se s građanima ispred Kuće Europe u Zagrebu i odgovarali na upite potencijalnih korisnika EU fondova.

- Želimo da europski projekti budu što vidljiviji kako bi građani znali koliko su EU fondovi važni za njihov život. Ne se smije zaboraviti da je Hrvatska neto primateljica europskog novca. U šest godina članstva RH je iz EU proračuna povukla 14,4 milijarde kuna više nego što je u nj uplatila. S daljnjom isplatom sredstava za EU projekte koji se dovršavaju, taj plus će samo rasti! - poručila je Žalac.

Gradilišta niču diljem Lijepe Naše!

Gostujući tim povodom na N1 televiziji, napomenula je da su građani tek u zadnje vrijeme počeli shvaćati benefite članstva u EU-u:

- Kako se realiziraju europski projekti, a gradilišta niču diljem Lijepe Naše, hrvatski ljudi postaju sve svjesniji konkretnih koristi članstva. Raspisali smo natječaje za više od 85 posto od 10,7 milijardi eura koje su RH na raspolaganju u aktualnoj EU omotnici, ugovorili 66 posto projekata, a zatekli smo samo - 9%! Hrvatska je bogatija za 380 eura godišnje po glavi stanovnika zato što je članica EU-a!

Nitko ne može parirati HDZ-u

Osvrnula se i na predstojeće europske izbore:

- HDZ stoji najbolje, kao i uvijek, jer je europski projekt projekt naše stranke. Naši kandidati iz Zelene i Plave skupine obilaze Hrvatsku te u pozitivnoj i argumentiranoj kampanji promoviraju nedvojbena postignuća naše Vlade te istinu o važnosti i korisnosti EU projekata za sve građane. A ostali, koji vode prljave kampanje? Oni nas ne zanimaju. Pobjeđujemo!