Morat ćemo još više razvijati sposobnosti predviđanja i prevencije. Tu moramo uključiti sve naše stručnjake - kako bismo u prvom redu brinuli o svojoj sigurnosti: Te vanjskoj sigurnosti Hrvatske - tako dati doprinos sigurnosti EU. Ovo je prilika za sve nas u EU da napravimo iskorak i iz ove krize izađemo ojačani! - istaknuo je, između ostalog, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija „U mreži prvog“ (urednik i voditelj: Eliana Čandrlić).

Donosimo ključne poruke:

O zajedničkoj politici EU

Hrvatska nije bila na sastanku ministara u Sloveniji o izbjegličkoj krizi. Dolazi na naplatu Milanovićeva politika konfrontacije. Potrebna je, naime, politika kooperacije. To polako shvaća i ova tehnička vlada. Nakon što formiramo vladu zajedno s Mostom, imat ćemo politiku koja će uistinu biti usmjerena na suradnju. Hrvatska u prvom redu treba skrbiti o sigurnosti svojih građana - učinkovito kontrolirati svoje granice. Treba, također, dati doprinos razmišljanjima o tome kako EU može učinkovitije kontrolirati vanjske granice. Svjedoci smo da na tom planu, nažalost, nema prave zajedničke politike, a na naplatu dolazi nacionalni egoizam. 

O međudržavnoj suradnji

Francuzi su poručili da nijedna država članica nije dojavila ikakvu informaciju o teroristu koji je ubijen u Parizu. To ukazuje na velike deficite u suradnji obavještajnih službi. Talijanski premijer Renzi je prije nekoliko mjeseci predložio stvaranje zajedničke obavještajne službe, no nije naišao na razumijevanje. Vrijeme je da shvatimo da ne možemo sami rješavati probleme terorističkih ugroza. Sada, primjerice, shvaćamo da je dužnička kriza igrica u usporedbi s izbjegličkom krizom. Radi se na neki način o seobi naroda, moramo djelovati udruženo - zajedno razviti svijest da možemo samo sveeuropski djelovati. Nacionalni egoizmi nas neće nigdje dovesti, a ovo je prilika za sve nas u EU da napravimo iskorak i iz ove krize izađemo ojačani. Najveću odgovornost imaju pak najveće zemlje. 

O prijetnji destabilizacije

Živimo u zajedničkoj kući koja se zove Europska unija - imamo ugovornu podlogu i obavezu biti solidarni. U slučaju da Francuska kao partnerska država - ili neka druga država - bude ugrožena i od Hrvatske zatraži aktivno sudjelovanje - na način primjeren Hrvatskoj - ona će u tome sigurno sudjelovati. Tu se radi o ugrozama koje se tiču svih nas. Isto tako, ne smijemo zaboraviti da imamo susjedstvo koje nije još do kraja stabilizirano. Postoje oni koji su dobrovoljno otišli boriti se u Siriju, ali i ostale države, a koji se sada od tamo vraćaju. Moramo biti, dakle, svjesni postojanja opasnosti destabilizacije jugoistočnog susjedstva. Prema tome, imamo veliku odgovornost koja se tiče hrvatskih građana, ali i cijele EU.       

O prevenciji sigurnosnih ugroza

Atentat se, nažalost, može dogoditi svakoj zemlji - pa tako i u Hrvatskoj. Možemo biti zadovoljni da imamo službe koje su mjerodavne i funkcioniraju - policiju, vojsku i obavještajne službe. Svi građani u Hrvatskoj moraju prihvatiti mogućnost da se to može dogoditi i moramo svi biti budni. Na tehničkoj vladi je da uputi nekoliko riječi upozorenja hrvatskoj javnosti. Bez histerije, naravno. Morat ćemo još više razvijati sposobnosti predviđanja i prevencije. Tu moramo uključiti sve naše stručnjake - kako bismo u prvom redu brinuli o svojoj sigurnosti, vanjskoj sigurnosti Hrvatske. Tako, dakle, dali naš doprinos sigurnosti EU.