Nikada nije bilo gore! Antipoduzetnička klima, porezno teroriziranje, nikad gori socijalni dijalog i uskoro, na žalost, 400.000 nezaposlenih - naša su realnost i rezultat njihove vladavine. Osnivamo Zajednicu ne samo kako bismo vam pružili iskrenu podršku, nego i zato da vam omogućimo povezivanje sa sličnim udrugama širom EU, koje su vezane uz naše sestrinske pučke stranke i okupljaju desetke tisuća poduzetnika i obrtnika. Omogućit ćemo poduzetnicima i obrtnicima plaćanje PDV-a nakon što naplate svoje račune kako ne bi, kao sada, unaprijed financirali državnu potrošnju. Ukinut ćemo porez na dividendu i agresivno uklanjati birokratske prepreke poslovanja i ulaganja - istaknuo je predsjednik Karamarko u svom govoru

Više od 150 izaslanika, poduzetnici i obrtnici koji se priklanjaju politici i prihvaćaju temeljna načela i program HDZ-a, među kojima su i brojne izvanstranačke osobe, sastali su se danas u hotelu Westin, u Zagrebu na Osnivačkom saboru Zajednice poduzetnika i obrtnika (ZPO).

Osnivačkim saborom Zajednice predsjedao je nacionalni potpredsjednik HDZ-a Marijan Coner, koji je i bio koordinator osnutka ZPO-a.

Osnutkom Zajednice HDZ želi dati novi poticaj poduzetnicima i obrtnicima, skupa s njima razraditi mjere koje će stimulirati proizvodnju i pokrenuti konkretne razvojne projekte koji će izvući zemlju iz gospodarsko-socijalnog ponora. Ponora u koji nas je sunovratila diletanska Milanoviceva vlada svojim neznanjem, bahatošću i poreznom represijom.

PORUKA PREDSJEDNIKA HDZ-a PODUZETNICIMA I OBRTNICIMA

Obraćajući se okupljenima predsjednik Karamarko osvrnuo se na nesposobnu Vladu koja se već dvije godine hvali da je smanjenjem zdravstvenog doprinosa rasteretila gospodarsto, a isti su prije nekoliko dana vratili s 13% na 15%:

Antipoduzetnička klima, porezno teroriziranje, nikad lošiji socijalni dijalog i uskoro, na žalost, 400 000 nezaposlenih, su naša realnost i rezultat njihove vladavine.

Osnivamo zajednicu ne samo kako bismo Vam pružili iskrenu podršku i stvorili platformu za stalni dijalog već i zato da vam omogućimo povezivanje s istim ili sličnim udrugama širom Europske unije, vezanih uz sestrinske pučke stranke, koje okupljaju desetke tisuća poduzetnika.

Želimo vam omogućiti povezivanje i dogovaranje s potencijalnim kupcima i dobavljačima. Prijateljima i partnerima diljem Europe na najvećem pojedinačnom tržištu na svijetu, tržištu EU.

Omogućit ćemo malim poduzetnicima i obrtnicima plaćanje PDV-a po naplati njihovih računa, kako ne bi, kao sada, financirali unaprijed državnu potrošnju. Ukinut ćemo poreze na dividendu i agresivno uklanjati birokratske prepreke poslovanja i ulaganja.

Mudrim vođenjem javnih financija i konsolidacijom državnog proračuna bez novih poreza izbavit ćemo hrvatski kreditni rejting iz smeća. Vratiti ga u investicijski. Na taj način dugoročno ćemo smanjivati trošak kamata državi, poduzetnicima i obrtnicima i svim našim sugrađanima. Pokretanjem novog investicijskog ciklusa koristeću EU fondove, ali i modele koncesija za Green field projekte otvorit ćemo prostor hrvatskim obrticima i poduzetnicima za rast, razvoj i zapošljavanje.

Cijeli govor predsjednika Karamarka možete poslušati ovdje.

Skupu se obratio i glavni tajnik stranke Milijan Brkić koji je istaknuo kako je 'HDZ ljubav i sredstvo kojim je stvorena ova država':

Danas HDZ mora biti tu za bolju kvalitetu života. Politika bi trebala davati input gospodarstvu, politika mora bit glasnogovornik gospodarstvu i maknuti sve barijere na tom putu. Ta nas je inicijativa vodila kada smo išli osnivati ovaj savez.

PODUZETNICI I OBRTNICI - STUP HRVATSKOG DRUŠTVA

Za predsjednika Zajednice poduzetnika i obrtnika izabran je Hrvoje Marušić iz Splita, a za potpredsjednike su izabrani Josip Grilec, Dinko Klasan i Marko Kolaković. Pored njih izabrano je i 25 članova Središnjeg odbora Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a. 

Marušić je svojim primjerom dokazao da poduzetnici u Hrvatskoj jesu stup društva. U svog govoru istaknuo je važnu ulogu poduzetnika i obrtnika u politici:

Politika je preozbiljna stvar da bi se njome bavili samo političari. I nas poduzetnike i obrtnike bi trebalo pitati što mislimo o tome. Poduzetnici i obrtnici su stup hrvatskog društva. Bez poduzetnika nema kulture, športa, nema zdravstva, školstva niti infrastrukture. Stup društva se danas ozbiljno urušava. U ozbiljnom je problemu. Ova Vlada zapela je u dogovornoj ekonomiji. Ministu Liniću nije jasno kako je ''poduzetnicima sve dao, a oni ne žele raditi''. Zbog njih je sigurnost poslavanja u Hrvatskoj ugrožena.

Okupljeni na Osnivačkom saboru Zajednice poduzetnika i obrtnika želimo zajedničkim snagama, zajedničkim idejama, zajedničkim nastojanjima stvoriti okvir u kojem će nova Vlada sve to implementirati i vratiti Hrvatsku tamo gdje pripada, a to je zemlja reda, rada i blagostanja.